Länsstyrelsen kritiserar nedläggningarna

Nedläggningar används slentrianmässigt för att lugna ungdomar på behandlingshemmet Vildängeln utanför Tärnsjö. Det visar länsstyrelsens granskning som är mycket kritisk till metoden.

Foto:

Uppsala2008-07-18 00:01
- Det är bra om nedläggningarna utreds av polis och åklagare så vi får en rättslig prövning, säger Anders Forslund vid länsstyrelsen.
Länsstyrelsen är mycket kritisk till att integritetsingripande metoder används utan att det finns en koppling till hot och våld.

Länsstyrelsens granskning visar att det inte är ovanligt med så kallade nedläggningar vid behandlingshemmet.
På Vildängeln delar man dock inte länsstyrelsens uppfattning.
I de allra flesta fall kan upprörda situationer lösas genom tillsägelse, samtal och stöd. Enligt behandlingshemmets föreståndare är det endast i situationer där hot och våld förekommer som nedläggning används av personalen.
Som UNT tidigare berättat fick länsstyrelsen i början av året en anmälan om att en flicka på behandlingshemmet utsatts för misshandel genom så kallad nedläggning. Vid tre tillfällen hade hon utsatts för nedläggning.

Enhetschefen vid behandlingshemmet hävdar dock att flickan varit våldsam och att nedläggningarna endast använts i självförsvar genom nödvärnsrätten. Dels för att skydda flickan och andra ungdomar och dels för att skydda personalen.
Ord står mot ord.
- Det här är ett dilemma. Nedläggningarna behöver prövas rättsligt och det är ingenting som länsstyrelsen vanligtvis gör. Jag ser gärna att den enskilde själv eller anhöriga anmäler händelserna till polis och åklagare. Det är först då vi får en rättslig prövning i tingsrätten, säger Anders Forslund.
Han tycker det är angeläget att det sker en rättslig prövning av samtliga nedläggningar som förekommit på behandlingshemmet.

Länsstyrelsen betonar att de rutiner som tillämpas för kontroll och säkerhet måste användas med respekt för ungdomarnas integritet. Ordningsregler bör vara undertecknade och godkända av ungdomarna.
Länsstyrelsen har tagit kontakt med Socialstyrelsen för att "lyfta frågan", som Anders Forslund uttrycker det.
- Det är viktigt att utveckla metoder för hur vi ska arbeta med ungdomar. Kanske det behövs en lagändring, andra behandlingsformer, andra institutioner för att ge ungdomarna en värdig behandling. En nationell utredning om detta pågår, berättar Anders Forslund.
Länsstyrelsens granskning av behandlingshemmet visar att verksamheten i övrigt uppfyller länsstyrelsens krav.
I början av nästa år ska länsstyrelsen göra en uppföljning av granskningen.
BAKGRUND
Det var i januari som länsstyrelsen i Uppsala län fick in en anmälan om missförhållanden från en anhörig till en flicka som var placerad på Vildängelns behandlingshem. Enligt anmälan hade flickan misshandlats och vanvårdats.
Flickans föräldrar hade reagerat på att hon under ett besök i hemmet haft stora blåmärken på ryggen och svårigheter att gå. Flickan hade då berättat hur personalen på behandlingshemmet brukade använda så kallade polisgrepp för att lägga ned ungdomar på golvet och hålla fast dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om