''Länsstyrelsen angriper oss''
Länsstyrelsens brev om gifter i marken är ett diffust påhopp på enskilda fastighetsägare. Det tycker Sören Grandin, lantbrukare, som förgäves försökt få kontakt med Länsstyrelsens handläggare.
Lantbrukaren Sören Grandin tycker att det är fel av Länsstyrelsen att skicka ut uppgifter om eventuella gifter på hans mark, utan att med säkerhet veta hur det ligger till.
Foto: Staffan Claesson
- Tänk dig de stackare som på flera år inte haft kontakt med någon myndighet. Och så dimper det här ner i brevlådan, säger Sören Grandin.
Sören Grandin berättar att hans pappa ägde gården tidigare och någon hantering av gifter på området känner han inte till.
- Jag kan inte utreda vad man gjort eller inte gjort utifrån en ren hörsägen. Jag anser att jag har så mycket att göra ändå.
UNT berättade om kartläggningen i veckan. Med hjälp av uppgifter från Naturvårdsverket, gamla telefonkataloger och personintervjuer har Länsstyrelsen sammanställt ett register över platser där det tidigare funnits industrier och verkstäder som kan ha släppt ut miljöfarliga ämnen i marken.
Men om uppgifterna stämmer, och om det överhuvud taget finns några gifter i marken, är inte säkert. Länsstyrelsen har sagt att det kan förekomma fel i kartläggningen. Det är just den oklarheten som gör Sören Grandin upprörd.
- Om nu Länsstyrelsen lyckats ta reda på vad som funnits här tidigare, då måste de också kunna tala om vad det funnits för gifter här. De angriper oss på så lösa grunder.
Sören Grandin har försökt få kontakt med Länsstyrelsen, men flera av handläggarna har varit borta. Även detta tycker han är märkligt med tanke på att tusentals fastighetsägare i länet får hem samma information i dagarna.
- Det måste finnas någon myndighet som övervakar hur Länsstyrelsen arbetar. Man kan inte angripa enskilda människor hur som helst.
Sören Grandin tänker inte göra en utredning av sin mark:
- Vad ska jag leta efter? Vad är min skyldighet? Det här är ett diffust påhopp av Länsstyrelsen.
Sofie Lücke är miljöskyddshandläggare på Länsstyrelsen:
- Jag förstår dem som känner sig utpekade, men det är inte alls vårt syfte. Vi skickar ut informationen bland annat för att fastighetsägarna ska kunna kontrollera om den stämmer.
UNT: Så trots att Länsstyrelsen inte vet om uppgifterna stämmer ska fastighetsägaren gräva upp jorden och ta analyser?
- Nej, bara om man känner sig orolig.
UNT: Annars hamnar man i ett offentligt register?
- Uppgifterna hamnar i en databas och hos Naturvårdsverket. Men det är en levande databas som vi korrigerar fortlöpande.
Sofie Lücke säger att det finns mer information att få om kartläggningen, om man kontaktar Länsstyrelsens handläggare. Flera av handläggarna är åter på plats på måndag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!