Länspolismästaren står upp för omtvistad reform

Sedan tidigare rektorn för polishögskolan i Stockholm, Göran Lindberg, blev länspolismästare i Uppsala i början av 1997 har det stormat kring honom som person. Och som genomdrivare av närpolisreformen, en reform som kritikerna anser havererad. Det anser inte Göran Lindberg själv.

Uppsala2000-11-25 00:01
Han har även kritiserats för att det skulle vara en ren prestigefråga att han envisats med närpolisreformen trots att han, enligt kritikerna, borde inse det omöjliga.
- Nej jag tror inte att jag är någon prestigemänniska utan i stället en ganska prestigelös person. Däremot har jag alltid ansett att man måste pröva en idé grundligt innan man utvärderar och kanske ändrar riktning.

Lite självkritisk
Lite självkritisk kan han dock vara. När det gäller tydligheten mot kritikerna inom polisorganisationen.
- Jag kan nog bättra mig när jag väl bestämt mig i en tvistefråga. Då skulle jag kunna var tydligare att tala om att jag inte delar den andra uppfattningen.
Göran Lindberg blir inte nedslagen av all kritik som förekommit mot honom sedan han kom till Uppsala säger han. Och han håller inte med kritikerna som menar att närpolisreformen är havererad eller skjuten i sank.

Fortfarande optimist
- Nej det gör jag inte och jag är fortfarande optimist. Närpolisreformen kommer visst att fungera. Tanken att arbeta inom ett begränsat område tillsammans med medborgarna utífrån medborgarnas önskningar är i grunden riktig. Om två, tre år är problemen lösta, säger han bestämt.
Lindbergs förklaring till att det inte gått att genomföra närpolisreformen som det var tänkt beror på att de resurser som hade behövts hittills har saknats. Jämfört med jämförbara regioner har statsmakterna under många år varit snåla med resurstilldelningen till Uppsala.
- Men det här behöver vi inte längre argumentera med Rikspolisstyrelsen om, säger Göran Lindberg.

Extratilldelning
Han tror att med den extratilldelning som Uppsala får kommer ekonomin att vara i ett helt annat läge och närpolisreformen på god väg att vara genomförd och fungerande om några år.
Det är dock långt ifrån säkert att det blir som tidigare, innan närpolisstationer drogs in och koncentrerades exempelvis till polishuset i centrum och till Kristallen i Boländerna.

Alla samlas i nya polishuset?
Vilka närpolisområden i Uppsala som ska finnas kvar och som också kommer att ha en egen närpolisstation i området utreds för närvarande. Och beslutet ska fattas senare av polisstyrelsen.
- Men jag tror personligen att det kan bli så att alla utredande närpoliser samlas i det nya polishus som ska var klart första kvartalet 2003.
- Det behöver inte vara någon nackdel att det inte sitter utredande poliser ute i närpolisstationerna. Det visade sig att stationerna var väldigt lite besökta när de var bemannade. Folk uppsökte i stället stora polishuset. Tryggheten var att folk såg poliser i uniform ute, inte att det satt utredare i lokaler man inte besökte.

�Ingen massflykt�
Inom polisen och i media har det talats om massflykt från Uppsalapolisen. Det är kraftigt överdrivet och missvisande hävdar Göran Lindberg och drar siffror han tagit med sig till intervjun.
- Under de senaste tre åren har 65 poliser slutat av olika anledningar. Ser man även på dem som tillkommit blir nettoförlusten cirka 23 personer eller knappt 1,8 procent per år. Jag vet inte om man kan kalla det massflykt.

Orkar inte i längden
Trots allt fattas det dock i dag cirka 40 poliser för att närpolisreformen ska fungera något så när.
- Trots ett kärvt personalläge gör vi ett bra jobb. Det visar resultatdialogerna med Rikspolisstyrelsen. Problemet är för närvarande att många i vår organisation är trötta av att ha jobbat mycket. Det orkar man inte i längden.

Klarar polisen i Uppsala län sina uppgifter?
Tyck till på www.unt.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om