Det visar en nordisk studie som publiceras i den välrenommerade facktidskriften Lancet Oncology.
– Att själva diagnosen prostatacancer kan få bestående negativa effekter på livskvaliteten är ett viktigt fynd. Det finns skäl att informera män om detta redan innan de gör ett så kallat psa-test för att upptäcka tidig prostatacancer, säger doktoranden och kirurgen Eva Johansson vid Akademiska sjukhusets urologiska klinik.
Den nordiska studien omfattar drygt 400 män med prostatacancer vid 13 sjukhus i Sverige och Finland, som följts upp efter i medeltal drygt 12 år efter att de fick sin cancerdiagnos. De har jämfört med nära 300 män i samma åldrar utan denna cancersjukdom.
Av männen med prostatacancer fick hälften prostatakörteln bortopererad efter cancerbeskedet. Resten har bara följts med regelbundna kontroller och fått symtomlindrande behandling om de börjat få påtagliga besvär av sin sjukdom.
Att impotens och urinläckage är vanliga biverkningar av en prostatacanceroperation är känt sedan länge. Efter att ha följts under i medeltal drygt 12 år efter operationen besvärades mer än 80 procent av de opererade männen av impotens.
– Det var väntat eftersom både impotens och urinläckage är vanliga biverkningar av själva operationen. Däremot hade vi inte väntat oss att besvär med impotens skulle visa sig vara lika vanliga bland männen som följdes med kontroller, säger Eva Johansson.
Varför en så hög andel besvärades av impotens också i gruppen som inte opererats är oklart. Även om besvär med erektionen är vanligare bland äldre än bland yngre män kan stigande ålder inte vara hela förklaringen. I jämförelsegruppen utan prostatacancer besvärades ”bara” 46 procent av männen av impotens.
– Att tumören växt till sig och att många så småningom fått symtomlindrande hormonbehandling kan vara ett par förklaringar att besvär med impotens så småningom stiger till mycket höga nivåer även bland män som inte opereras, säger Eva Johansson.
Jämfört med män utan prostatacancer var också besvär med urininkontinens mycket vanligare bland männen som följts med kontroller, om än inte alls lika höga som bland männen som opererats.
Skillnaden i förekomst av urinläckage mellan de båda grupperna män med prostatacancer hade dock ingen synbar inverkan på hur de skattade sin livskvalitet.
De flesta män med prostatacancer dör så småningom av någon annan orsak än sin cancersjukdom. Den nordiska studien har dock redan visat att männen som opererades haft något bättre överlevnadschanser än männen som bara följts med kontroller.
Eva Johansson anser dock att detta noga måste vägas mot riskerna för biverkningar och negativ inverkan på livskvaliteten.
– Man kan ifrågasätta nyttan av att upptäcka och operera äldre män med små långsamt växande tumörer som sannolikt inte kommer att ge dem några påtagliga besvär under deras återstående livstid, säger hon.