Långsiktiga skador efter Gudrun
Skadorna efter de senaste årens stora stormar är inte begränsade till träden som fälldes omkull där Gudrun och Per drog fram. Hos träd som verkade att ha klarat sig ses nu efter flera år allvarliga skador i form av sprickor och märkliga bulor på stammarna.
Gudrun fällde cirka 75 miljoner kubikmeter skog. Enligt en beräkning av forskare vid Växjö universitet kan så mycket som 40 miljoner kubikmeter skadad skog stå kvar i stormdrabbade områden.
- Uppgiften bygger dock på ett så begränsat material att den måste betraktas som mycket osäker. Ännu har det inte förekommit särskilt mycket rapporter från sågverksbranschen om att man behövt kassera virke med den här sortens skador, säger forskaren Stig Bardage vid Institutionen för skogens produkter vid SLU i Uppsala.
Han är en av forskarna som undersökt prover från ett antal granar, som tre år efter det att Gudrun drog fram visade sig ha markanta utbuktningar längs hela stammen.
Bulorna finns utanför sprickor som uppstod i veden när träden gungat fram och tillbaka. Sprickorna ledde till att vattentransporten i trädens yttre ved inte fungerade.
- Träden har kompenserat bortfallet genom att bilda onormalt tjocka årsringar, som ser ut som bulor på stammarna. De har också reagerat med att bilda så kallad tjurved för att bättre kunna stå emot nya vindar, säger Stig Bardage.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!