Långsamt uppåt för turismen

Med den stora semesterperioden bakom sig kan de uppländska turistföretagen börja se tillbaka på en stabil, men inte spektakulär, turistsommar. Trots strålande väder och stabilare ekonomiskt läge verkar utvecklingen följa samma långsamma positiva trend som under 00-talet.

Uppsala2010-08-16 09:00

Turistnäringen i Sverige har under det gångna årtiondet varit en av de snabbast växande delarna av det svenska näringslivet. Mellan 2000 och 2009 ökade den totala konsumtionen inom turistnäringen med 68 procent, antalet sysselsatta inom turistnäringen ökade med 29 procent och andelen av BNP ökade med 0,4 procentenheter.

Även i Uppsala län har utvecklingen till stor del varit positiv. 2009 ökade antalet gästnätter under juli månad från 52 000 jämfört med 2008 till 55 000 stycken trots ett år fyllt av ekonomiska krisbesked. Men antalet gästnätter över hela året minskade något enligt en rapport från Tillväxtverket. Eftersom en ovanligt stor andel av gästnätterna i Uppsala län är affärsresande var det med stor sannolikhet lågkonjunkturen som låg bakom den totala minskningen.

Men trots att ekonomin har börjat återhämta sig under 2010 var prognoserna inför årets sommar bara försiktigt optimistiska. I en enkät gjord av Svensk handel svarade nästan hälften av de tillfrågade handlarna att de inte trodde att de skulle se någon förändring under årets sommar jämfört med förra året. Bara en tredjedel trodde på en ökning av antalet turister. Många handlare svarade också att vädret skulle komma ett få en klar effekt på handeln.

Bland de som sett vädrets effekt finns Leif Jonasson som är föreståndare för Söderfors Bad & Camping i nordvästra uppland. Han berättar att med värmen och solen kom ovanligt många sommargäster till campingen.
– Det har gått väldigt bra för oss i år, vi har haft fullt hela sommaren. Det är först nu i augusti som det börjar trappa ner lite, säger han.

Benny Djurstedt på Berkingebadet utanför Forsmark i nordöstra uppland bekräftar den bilden.
– Vi är väldigt beroende av vädret och med det fina vädret vi fick har vi haft fullt på campingen ända sedan midsommar. Jämfört med förra året är det en klar ökning, säger han.

Men på andra turistattraktioner i närområdet har antalet besökare minskat jämfört med tidigare somrar. På Skoklosters slott har man sett en minskning i antalet besökare med 15 procent. Vilket även det kan bero på vädret då turisterna kanske hellre stannar ute i värmen.
– Det kan också bero på att vi inte längre har gratis entré till någon del av slottet. Vad gäller antalet betalda biljetter så har vi faktiskt ökat något i år. Men trots minskningen är vi nöjda, säger Margareta Berglund på Skokloster slott.

Stina Sidwall, vd för Visit Östhammar, berättar att även de sett en minskning i antalet besökare på turistbyråerna i kommunen. Men det är enligt henne svårt att säga något om vad som ligger bakom det.
– Det kan helt enkelt var så att folk är bättre på att skaffa information själva. Vad gäller de arrangemang i kommunen som vi har frågat så har det sett ganska stabilt ut. Vissa har inte varit så välbesökta medan andra har sålt slut på kort tid, säger Stina Sidwall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!