Längre transporter när Scan läggs ned

När Scan lägger ned slakteriet i Uppsala kommer det att innebära transporter för djuren på upp till sex timmar. Samtidigt är närproducerat på modet och det finns ett ökat intresse för att starta små gårdsslakterier.

Läggs ned i höst.

Läggs ned i höst.

Foto:

Uppsala2008-05-17 00:01
Vendelgrisen som säljs av Andersson & Tillman marknadsförs som lokalt producerat griskött och på hemsidan noteras att djuren transporteras mindre än fyra mil från leverantören till slakteriet.
Men i framtiden kommer det inte att se ut så. När slakteriet i Uppsala försvinner kommer djuren i stället att transporteras till Linköping för slakt.
- Visst är det synd men det är ingenting vi kan påverka. Det finns mindre slakterier i Uppland men inget för gris, säger Ulf Tillman.

Många bönder delar uppfattningen att det är tråkigt att Uppland inte kan ha ett stort slakteri kvar men förstår samtidigt varför Scan agerar som man gör.
- Det är ledsamt och man skulle önska att det kunde finnas ett ordentligt slakteri i den här regionen. Men samtidigt är det förståeligt när man ser hur antalet djur minskar hela tiden, säger Torbjörn Geijstedt i Viksta som är ordförande i Östra Svealands köttklubb.
Han tror att en och annan köttbonde kanske kommer att söka sig till någon av de mindre slakterierna i länet efter det här beslutet, men konstaterar samtidigt att de är för små för att kunna ta över några större mängder.

Jan-Erik Eriksson, rådgivare vid Livsmedelsverket är dock övertygad om att det kommer att dyka upp fler mindre gårdsslakterier i Uppland de närmaste åren.
- Det finns ett stort intresse även om det inte är samma sak som att man faktiskt startar. Det närproducerade är på modet i dag och det finns några i Uppland som redan är på gång och projekterar.
På senare år har också åtgärder vidtagits för att underlätta för mindre verksamheter. Med hjälp av pengar från regeringen under tre år framöver har Livsmedelsverket tagit bort godkännandeavgiften för småskalig livsmedelsproduktion och sänkt veterinärkostnaderna.

Att det talas mycket om närproducerat i dagsläget är något som även Magnus Lagergren Scans vd är medveten om. Men han menar att kunderna ändå ofta låter plånboken styra i affären.
- Det är för dyrt att slakta i små slakterier i dag och konsumenterna är inte beredda att betala för det. Annars skulle vi gärna ha våra slakterier kvar överallt.
Han berättar att djuren som slaktas i Uppsala kommer att delas upp i huvudsak mellan tre slakterier i Rättvik, Skara och Linköping. Som mest kommer de att fraktas i sex timmar. Enligt lag får djur transporteras max åtta timmar.
- Det är ingen tvekan om att transporterna blir något längre. Men all forskning visar att det är på- och avlastningen som är problemet för djuren, inte själva transporten, hävdar han.
Småskaliga slakterier i Uppland:

Faringe Kött & Slakt
Huddungeby
Slaktar nöt, får, lamm och häst.

Hälsinge Kött AB
Strömsberg
Slaktar nötdjur och hästar.

Roslagslamm ekonomisk förening
Väddö
Slaktar lamm två månader under hösten.

Spånga gårdsslakteri
Fjärdhundra
Slaktar gris från egen produktion.

Storskalig färskköttanläggning:
Swedish Meats ekonomisk förening (Scan)
Uppsala
Lägger ner slakteriverksamheten i september i år.

(Källa: Livsmedelsverket)
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!