Langningskampanj gav bra tips

Kampanjen mot illegal alkohol i Uppsala har resulterat i ett tiotal tips till polisen. Hälften av tipsen är så pass intressanta att polisen inlett spaningar mot utpekade butiker och privata adresser i Uppsala.

Foto:

Uppsala2007-06-07 11:30
Kampanjen inleddes strax före Valborg i och med att mängder med affischer sattes upp på gator och torg för att öka insikten om illegal sprit bland ungdomar i Uppsala. Radispots och lokala TV-inslag genomfördes på samma tema.
Kampanjen riktade sig främst till vuxna eftersom det är vuxna som bär ansvaret för att minderåriga får tag på sprit och öl.
- Varje månad för privatpersoner in motsvarande 1 miljon liter hundraprocentig sprit i landet. En del säljs till ungdomar i Uppsala, säger Claes Tollinger, socialarbetare vid Fält- och citygruppen i Uppsala kommun.

Han berättar att omkring 60 procent av alla tomma ölburkar i Slottsbacken efter Valborg har köpts utomlands.
Det är förhållandevis lätt att få tag på illegal alkohol i Uppsala. Om detta är alla överens.
- Ungdomarna vet var man kan köpa. De vuxna vet det sällan, säger Anna Möller, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete vid Regionförbundet.
Försäljningen av illegal alkohol kan ske från lastbilar, garage, bostäder, på gatan eller från butiker. Men det är svårt att få fram bevis.
-Vi jobbar mer eller mindre ständigt för att stoppa illegal alkoholförsäljning. Men det är en svår brottslighet att jobba emot. Det krävs konkreta uppgifter för en husrannsakan och spaningen kräver stora resurser, säger Roger Hellström vid Uppsalapolisen.

Från myndigheternas sida tycker man det är hög tid för föräldrarna att börja samtala med sina barn om alkohol.
- Och man ska definitivt inte bjuda sina barn på alkohol. Ju längre man kan skjuta upp alkoholdebuten desto bättre. De visar forskningen, säger Claes Tollinger.
Anders Aronsson, ordförande (fp) vid Socialnämnden för barn och unga betonar det så kallade majoritetsmissförståndet i sammanhanget. Den myten vill han ta död på.
- Det är ett majoritetsmissförstånd när ungdomar säger att deras kompisar får dricka alkohol. Det stämmer inte, alla får inte dricka alkohol. Det här är ett missförstånd, säger Anders Aronsson.

I samband med kampanjen har 200 Uppsalabor intervjuats om deras synpunkter på kampanjen. Närmare 90 procent har uppmärksammat kampanjen. De flesta anser att det inte är okey att köpa sprit till ungdomar och nästan hälften skulle tipsa polisen om de misstänkte försäljning av alkohol till minderåriga.

En undersökning från 2006 som Stockholms universitet tagit fram visar att många personer över 15 år i Uppsala län har köpt illegal alkohol. Det handlar om 2,4 procent vilket innebär drygt 6 000 personer i länet. Motsvarande siffra för riket är 4 procent.
Undersökningen i Uppsala län baseras på intervjuer med 610 personer över 15 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om