Länge leve etisk köpkraft!

Just nu pågår en stor kampanj för att Uppsalaborna ska handla mer Rättvisemärkt. Butiken Globalen har kämpat för rättvis handel i 25 år - men har som mål att lägga ned.

Kristina Nyström på Globalen, som gärna ser konkurrens på området rättviseprodukter.

Kristina Nyström på Globalen, som gärna ser konkurrens på området rättviseprodukter.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2009-10-16 06:00
Det är november 1984. En liten grupp studenter går längs gågatan i Uppsala. De skjuter en vagn framför sig, lastad med varor som tillverkats i u-länder under småskaliga förhållanden. De flesta jäktar förbi dem. "Var solidarisk och gynna alternativ handel!" uppmanar studenterna, som precis gått samman och bildat föreningen Globalen i protest mot de växande storföretagens landvinningar.

25 år har gått och alternativ handel, som numera kallas rättvis handel, har flyttat in i värmen. Globalen är sedan många år inte längre en ambulerande handelsförening utan Sveriges största så kallade världsbutik. Här, på Sysslomansgatan vägg i vägg med Svenska kyrkan, säljs rättvist handlade livsmedel och hantverk från små producenter i Asien, Afrika och Latinamerika.
- Producenterna får helt enkelt ett schyst pris för det de tillverkar, säger Globalens ordförande Kristina Nyström som kommit för att titta till butiken.
Kan man vara säker på det?
- Det finns ju kontrollsystem. Och man kan i alla fall säga att det är betydligt säkrare än om man köper andra produkter. Som konsument är det ett sätt att signalera att man vill förändra orättvisa handelssystem.

Globalen har precis öppnat för dagen, men redan strosar flera kunder bland hyllorna. En av dem är Azril Bacal, som kommit för att köpa rökelse.
- För mig känns det naturligt att handla här, det är ett sätt att bidra med rättvisa i världen! Men jag en fattig pensionär och har inte råd att alltid handla här, det jag oftast köper här är presenter, säger han.
Intresset för etisk konsumtion har ökat stort i Sverige de senaste fem åren. Rikskampanjen Fairtrade Fokus, som drog i gång i måndags och håller på till den 25 oktober, ska öka medvetenheten ännu mer.

Globalen är en självklar del av kampanjen. Bland annat deltar butiken i den gigantiska fikakampen på tisdag, då de nordiska länderna tävlar om vilket land som kan samla flest rättvisefikande personer.
- Vi bjuder på fika, det är bara att komma in, uppmanar Kristina Nyström.
Utbudet av Rättvisemärkta varor har växt i takt med intresset. Tidigare var kaffe Globalens bästsäljare, men sedan Rätt­visemärkt kaffe erövrat hyllorna i vanliga butiker, har kaffehyllan på Globalen krympt.
- I stället säljer vi mycket mer av hantverk och kläder. Och vi är bara glada att ha konkurrens, ju fler som säljer Rättvisemärkt desto bättre. Vårt mål är att kunna avveckla oss själva! säger Kristina Nyström.

Trots det växande intresset för rättvis handel har Globalen fortfarande en ganska begränsad skara stamkunder.
- Rättvisemärkt borde egentligen gå ännu bättre i Uppsala med tanke på att stan har en ung, utbildad befolkning.
Inte bara Uppsala, utan hela Sverige, ligger för övrigt lång efter många andra europeiska länder. I Sverige finns 40 världsbutiker - i Tyskland 700. Hur kan det komma sig? City ringde till Bertil Högberg, medlem i Globalen sedan starten och som i onsdags föreläste om rättvis handel på Stadsbiblioteket.
- Det beror nog delvis på att Kravmärkning och det ekologiska tidigt blev stort i Sverige, och att många felaktigt lade in sociala aspekter i den märkningen, säger han.
Troligen lägger jämställdheten också krokben för oss:
- Mycket av världsbutikernas arbete är ju ideellt. Och ­eftersom vi inte har lika många hemmafruar som övriga Europa, är det svårare att driva ­butikerna.
Visste du att ...
... Rättvisemärkt är en oberoende produktmärkning som ska bidra till bättre arbets- och levnadsvillkor för odlare och anställda i utvecklingsländer. En större del av försäljningen går tillbaka till producenten än vid vanlig handel. Miljöhänsyn och demokratifrågor ingår också i kriterierna.

... rättvis handel är samlingsnamnet på ett samarbete mellan producenter, butiker, importörer och konsumenter som ska ge främst små producenter möjlighet att förbättra sina arbets- och levnadsförhållanden. Inte samma sak som Rättvisemärkt, men med samma mål.

... en världsbutik är en butik som förbundit sig att sälja ett brett utbud av rättvist handlade produkter från främst småskaliga producenter i syd.

... kampanjen Fairtrade Fokus pågår i Uppsala till den 25 oktober med bland annat filmvisningar, föredrag och provsmakning för att informera om Rättvisemärkt.

... det utspelas en nordisk fika Rättvist-tävling på tisdag, då du kan fika på bland annat Globalen hela dagen och på Stora torget kl 15-17. Hitta alla fikaställen på www.fairtrade
challenge.org.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om