Långa köer till demensboende
Ett 50-tal demenssjuka i Uppsala köar för demensboende. Det senaste året har antalet vårdplatser för dementa dragits ner och köerna blivit allt längre.
Minskade platser
Sedan i våras har kön för en plats vid något av Uppsalas demensboenden vuxit från cirka 30 till 50 personer.
Det senaste året har platserna vid demensboenden minskat med 20 stycken, vilket alltså i antal motsvarar den ökande kön.
Ett tiotal demenssjuka personer har väntat på en plats i mer än tre månader. En del av dem i kön vistas hemma med utökat stöd från kommunen, andra finns på korttidsplatser.
Enligt uppgift till UNT lever några av de köande under besvärliga omständigheter eftersom de har svårt att ta vara på sig själva.
Carina Kumlin vid äldrekontoret uppger att läget förbättras i maj då ombyggnationen av Årstagården är klar.
Vårdas i hemmet
Antalet demenssjuka i Uppsala län beräknas öka med 500 personer eller 16 procent de närmaste tio åren.
Uppsala kommun vill att fler demenssjuka ska vårdas i den egna bostaden så länge det går. Under tiden ska mycket stöd sättas in, bland annat till de anhöriga för att de ska orka.
För ett år sedan fick äldreomsorgen i Uppsala i uppdrag att bygga ut insatserna för vård av demenssjuka i bostaden. Ännu har inget hänt.
— För den enskilde är det tråkigt eftersom det finns ett stort behov, säger Carina Kumlin vid äldrekontoret.
Att utbyggnaden ligger på is hänger samman med att de ansvariga cheferna tillsatts först i somras.
Ska byggas ut
Men inför nästa år är mycket på gång. Enligt ett förslag från äldrekontoret, som politikerna tar ställning till inom kort, ska tre olika områden byggas ut rejält:
* Avlösning i bostaden så att anhöriga får ledigt. I dag krävs beslut från biståndsbedömare. Enligt förslaget ska det gå att få avlösning utan myndighetsbeslut.
* Gruppverksamhet där den sjuke får vistas några timmar per dag, dels för att få stimulans, dels för att avlasta anhörigvårdare.
* Rådgivning dit de anhöriga kan ringa.
— Byggs de här verksamheterna ut enligt förslaget kan det innebära väsentliga förbättringar för de anhöriga, säger Gunvor Nordström Liiv vid äldrekontoret.
Fotnot 1: Antalet vårdplatser för demenssjuka i Uppsala kommer de närmaste två åren att i stort sett ligga kvar på den nuvarande nivån, det vill säga cirka 440 platser, medan korttidsplatserna utökas från 15 till 30.
Fotnot 2: Hit kan anhöriga till demenssjuka ringa för råd och stöd:
* Anhörigcentrum. Samverkan mellan bland annat föreningar och Uppsala kommuns anhörigkonsulenter, telefon 727 5098
* Uppsalas anhörigråd, telefon 329165
* Uppsala demensförening, telefon 102424
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!