Långa antibiotikakurer kan ge bröstcancer
Kvinnor som medicinerat med antibiotika under lång tid insjuknar och dör betydligt oftare i bröstcancer än kvinnor som sällan eller aldrig använt antibiotika. Om det beror på att antibiotika kan orsaka bröstcancer är dock oklart.
"Även om det behövs ytterligare studier kring sambandet mellan antibiotikaanvändning och cancerrisk ger våra fynd ytterligare stöd för att man bör vara försiktig med att använda antibiotika under lång tid", skriver Christine Velicier och hennes forskarkollegor vid Institutionen för epidemiologi vid University of Washington.
Hälsoprojekt
Deras studie bygger på uppgifter om nära 2 300 kvinnor med bröstcancer som deltog i ett stort hälsoprojekt i Washington. Från projektet valdes också slumpmässigt ut nära 8 000 "jämförelsekvinnor" i samma åldrar utan denna cancerform. Från en apoteksdatabas hämtade forskarna uppgifter om i vilken mån kvinnorna använt antibiotika, hur länge de gjort det och varför.
Jämförelse mellan de båda grupperna visade att medicinering med antibiotika varit betydligt vanligare bland kvinnorna som insjuknat i bröstcancer än bland kvinnorna i kontrollgruppen. Ju fler antibiotikakurer och ju längre tid medicineringen pågått, desto större var sannolikheten för bröstcancer.
Det innebär till exempel att bröstcancer var drygt dubbelt så vanlig bland kvinnor som använt antibiotika under mer än 500 än bland kvinnor som inte använt antibiotika. För kvinnor som använt antibiotika under 51 till 100 dagar var bröstcancerrisken förhöjd med drygt 50 procent.
Alla typer av antibiotika
Sambandet mellan antibiotika och ökad förekomst av bröstcancer gällde för alla typer av antibiotika.
Det har länge funnits spekulationer om att antibiotika skulle kunna bidra till uppkomsten av cancer och även i en mindre finsk studie för några år sedan sågs ett samband mellan tidigare medicinering med antibiotika och ökad förekomst av bröstcancer.
Forskarna framhåller dock att det int alls är säkert att dessa samband innebär att antibiotika i sig bidrar till uppkomsten av bröstcancer. Det finns argument både för och emot ett sådant orsakssamband.
Påverkar bakteriefloran
Att antibiotika påverkar bakteriefloran i tarmen — och därmed kan påverka nedbrytningen och halterna av födoämnen som kan ha betydelse för uppkomsten av cancer — är en av flera tänkbara förklaringar till hur sådana läkemedel skulle kunna bidra till uppkomsten av bröstcancer.
Men sambandet mellan antibiotika och bröstcancer skulle också kunna vara en återspegling av någon helt annan riskfaktor, till exempel brister i immunförsvaret, som både kan bidra till ökad risk för bakterieinfektioner (och därmed behov av antibiotika) och till uppkomsten av bröstcancer.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!