Lång väntetid på lantmäteriet

Tolv månader. Så länge har Lisa och Tomas Israelsson i Skyttorp fått vänta på att kommunens lantmätare ska stycka av den tomt de vill sälja. För pengarna som affären skulle inbringa hade de tänkt betala av lån och laga huset. Nu tvingas de istället att ta nya lån för att klara ekonomin.

Uppsala2011-06-05 17:05

Handläggningen hos kommunens lantmäterikontor har tagit mer än ett år, och ännu är makarna Israelssons ärende inte klart. De valde att sälja fastigheten för att kunna betala av lån och på så vis få en lägre levnadskostnad. En del av pengarna skulle gå till att laga en traktor och reparera huset. Men så länge fastighetsbildningen inte är klar får de inga pengar.
– Det har varit väldigt påfrestande att inte veta hur det skulle bli. Vi har fått långa pengar för att överleva den här tiden, men vi är inga höginkomsttagare vare sig jag eller min man så banken kommer ju säkert att säga stopp någon gång.

Bo Pettersson är den mäklare som förmedlar affären. Han har sålt jord- och skogsfastigheter i stora delar av Mellansverige och säger att lantmäteriet i Uppsala har de i särklass längsta handläggningstiderna.
– På andra ställen tar det mellan tre och fyra månader men i Uppsala tar det ofta över ett år. Handläggningstiderna här måste bli kortare, men de måste också ge besked om hur lång tid det tar. Det här skapar osäkerhet för såväl säljare som köpare, säger han.

I februari skulle makarna Israelsson ha betalat reavinstskatt på affären och nu löper dröjsmålsränta på skatten. Men så länge lantmäteriet inte genomfört avstyckningen får de inte en krona, eftersom affären enligt kontraktet inte är genomförd förrän fastighetsbildning har skett.

Ansökan om att stycka av de dryga 60 hektaren mark och skog gjordes i maj 2010. Även för köparen Lars-Erik Hedlund har den utdragna processen inneburit problem.
– Jag har redan skrivit kontrakt med Stora Enso om att avverka skogen, och det skulle vi ha gjort i vintras. Nu måste vi vänta till nästa vinter med att avverka, och då vet man inte hur mycket den är värd.

Lars-Erik Hedlund är mycket kritisk till hur ärendet har hanterats.
– Det här är för dåligt, det får inte ta så här lång tid. Frågan är om kommunen verkligen ska ha sådan här verksamhet.

Lantmäteriet i Uppsala lyder under stadsbyggnadskontoret där stadsbyggnadsdirektören Bengt Andrén är högste chef. Han medger att det är orimligt långa handläggningstider på lantmäteriet, och beklagar det, men säger att det beror på stor arbetsbörda och personalbrist.
– Vi har bekymmer med en stor ärendebalans, den nuvarande chefen Mikael Jonsson ärvde en jättehög av sin företrädare. Det är en stor mängd gamla ärenden som har blivit liggande utan åtgärd. Nu betar vi av den gamla skulden och handläggningstiderna blir kortare och kortare.

Enligt Bengt Andrén behöver de rekrytera fler lantmätare men säger att det är svårt att få tag på folk. Orsaken till det säger han är att många söker sig till den privata sektorn där lönerna är högre.

Hur länge ska folk behöva räkna med långa handläggningstider på lantmäteriet?
– Något år framåt, det har att göra med att det görs fler fastighetsaffärer i Uppsala kommun. Tempot har ökat och myndigheten har inte hängt med.

Fotnot: Staten har ansvar för lantmäteriet men de kommuner som anser sig ha behov av en egen lantmäterimyndighet kan ansöka om det hos regeringen. Det har 38 kommuner gjort, däribland Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om