Familjedoktorn, Knutby vårdcentral och Ture Ålander läkarpraktik hamnar i topp på listan över vårdcentraler med bäst tillgänglighet. Sämst hamnar Gottsunda vårdcentral som bara lyckades ge 68 procent av sina patienter en tid hos läkaren inom sju dagar. Uppgifterna kommer från webbsidan vantetider.se där man kan jämföra tillgängligheten för både läkartid och telefonsamtal.
Det är Sveriges kommuner och landsting som står bakom jämförelsesidan. Syftet är att patienter ska kunna jämföra vårdcentraler och se var det är bäst tillgänglighet.
Men det är lätt att dra förhastade slutsatser. Till exempel hade ingen av de tre vårdcentralerna i topp mer än 90 patientbesök under mätperioden. Familjedoktorn redovisar 100-procentig uppfyllelse av vårdgarantin, men hade bara 20 patientbesök. Det kan jämföras med Gottsunda vårdcentral som lyckades ge 154 patienter läkartid inom sju dagar, men ändå hamnade på en sistaplats därför att man misslyckades uppfylla garantin bland 71 andra sökande.
För två år sedan låg Gottsunda bland de bästa med 96 procents tillgänglighet. Även Svartbäckens vårdcentral har sett bättre siffror, men uppvisar i den senaste mätningen det näst sämsta resultatet av alla vårdcentraler.
Verksamhetschefen vid Gottsunda vårdcentral, Febe Zetterlund, välkomnar jämförelsen, men anser att resurserna är orättvist fördelade.
– Vi har ett väldigt högt tryck på våra läkartider. Vissa månader är trycket enormt.
Mängden nyanlända invandrare i området gör att samtalen tar längre tid. När det inte funnits läkartid har patienter hänvisats till närakuten vid Samariterhemmets sjukhus.
– Det finns önskemål om att vi ska klara av tio samtal i timmen. Det är nästan en omöjlighet för oss.
En bidragande orsak har varit personalbrist under vintern. Men hon tycker även att vårdcentralen i Gottsunda är underdimensionerad och att landstinget borde införa en modell där man tittar på vårdtyngd, inte bara utifrån befolkningens ålder utan även sociala och ekonomiska förhållanden.
– Vi har mest barn, jättemycket arbetslöshet och höga sjuktal i vårt område. Det handlar om att ge resurser till de områden som har det tungt.
I jämförelsen finns vårdcentraler med fler patienter än Gottsunda och som ändå klarat av att ge en stor majoritet av sina patienter en läkartid inom sju dagar.
Det goda resultatet från merparten av vårdcentralerna har dock blivit ifrågasatt. UNT berättade i höstas att vårdcentraler i förväg vet om när insamlingen av statistik sker. Kritiken handlar om att vårdcentralerna kan styra bemanning och läkartid så att tillgängligheten ser bra ut under mätperioden. Men ledningen för primärvården tycker inte att det är ett problem.
Enligt primärvårdens chefscontroller, Bo Strömquist, visar månadsmätningar att vissa vårdcentraler håller en statbil nivå under hela året. Andra varierar, men någon granskning som visar ifall en vårdcentral anpassar sig just under mätperioden känner han inte till.
Han hänvisar till att primärvårdens ledning sagt att vårdcentralerna ska arbeta som vanligt under mätperioden.
– Ingen ska gå in och punktbemanna.
Gottsunda vårdcentral är nu under särskild bevakning på grund av den försämrade tillgängligheten. Vårdcentralen har fått extra resurser och man har sett över system för tidbokning och telefonsamtal.
– Vi jobbar på med Gottsunda. Vi vill komma fram till åtgärder för att stärka insatserna och öka tillgängligheten, säger Bo Strömquist.
Kay Häggblom, verksamhetschef vid Svartbäckens vårdcentral, säger att de låga siffrorna beror på begränsad personalbemanning i vintras men att man nu arbetar för att öka bemanningen.