Socialtjänstlagen ger utsatta grupper rätt till stöd och hjälp, och i kommunerna fattas också beslut i lagens anda. Men verkligheten följer ibland varken lag eller beslut. Framför allt är det bostäder till äldre och kontaktfamiljer och -personer för barn och ungdomar som kommunerna inte klarar att ordna. De senaste rapporterna till Socialstyrelsen om beslut fattade enligt Socialtjänstlagen, SoL, men som inte verkställts i kommunerna i Uppsala län omfattade 227 ärenden. Av dem rörde 123 barn, ungdomar eller äldre.
Tidigare rapporterades ej verkställda beslut till länsstyrelserna. Sedan årsskiftet 2009–2010 har Socialstyrelsen tagit över tillsynen av biståndsbesluten. Uppsala län ingår i Region mitt. Dit rapporterar 80 kommuner från sex län vilka beslut enligt Socialtjänstlagen och Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, som kommunerna inte förmått genomföra inom tre månader.
Ann-Christine Pettersson är inspektör vid enheten som tar emot kommunernas rapporter:
– Den senaste sammanställningen av ej verkställda beslut i regionen gjordes efter andra kvartalet 2010. Då hade totalt 976 ärenden rapporterats in, säger Ann-Christine Pettersson.
Den helt övervägande delen, 526 stycken, gällde äldrebostäder. Därnäst kom 150 ärenden där kommunerna inte funnit kontaktpersoner till barn eller vuxna som enligt beslut skulle ha fått det, och därefter 137 fall där man inte funnit kontaktfamiljer för barn eller ungdomar.
– Vi följer upp alla ärenden kommande kvartalsrapport, och är besluten då fortfarande inte verkställda begär vi en förklaring från berörd kommun. Det ska inte löna sig ekonomiskt för kommuner att inte verkställa biståndsbeslut, så det kan sluta med en dom att betala motsvarande kostnaden om biståndsbeslutet följts, säger Ann-Christine Pettersson.
I Heby och Tierp hade man enligt Socialstyrelsens statistik 9 respektive 25 icke verkställda beslut enligt SoL vid den senaste rapporteringen. Men det är inte ekonomi som är förklaringen.
– Det är viktigt att personer trivs med varandra. Vi försöker tillmötesgå önskemålen från de som behöver stödpersoner eller -familjer, men ibland tar det tid att hitta rätt, säger Eline Johansson som rekryterar kontaktpersoner och -familjer i Heby kommun.
Hon poängterar också att kontaktuppdragen är frivilliga, och att möjligheten att fortsätta uppdrag kan förändras snabbt.
I Tierp säger Ulrica Strand, verksamhetschef vid enheten för äldre och funktionshindrade, att en inte ovanlig anledning till att beslut om servicebostad inte verkställts är att kunden tackar nej till erbjudande:
– Om den plats som blir ledig ligger i fel samhälle ur kundens perspektiv föredrar de kanske att vänta. Att det inte finns någon plats alls att erbjuda kan hända, men är inte så vanligt.