Du som står i bostadskö hos Uppsalahem får i snitt köa i sju år för att få en lägenhet inom Uppsalas tätorter, vill du bo i de mer centrala delarna av staden, får du vänta ytterligare ett par år, enligt bolagets egen statistik.
Peter Dimberg har stått i bostadskö hos Uppsalahem i sju år. Han har sökt bostad genom bolaget till och från sedan 2004, men utan resultat. Just nu bor han kvar i studentkorridoren och eftersom han är doktorand vid Uppsala universitet, så har han även möjlighet att söka en större studentbostad.
– Jag letar bostad just nu bland annat genom Uppsalahem men jag tittar även på bostäder hos Studentstaden och funderar på om det är mer taktiskt att söka via dem och spara ihop fler ködagar hos Uppsalahem för att få något mer centralt i framtiden, säger han.
Även om Peter Dimberg helst vill bo hyfsat centralt så har han även sökt bostäder i andra områden och bland annat anmält intresse på flera lägenheter i Eriksberg, men aldrig hamnat bland de tio första.
– Det har oftast varit runt trettio personer före i kön och då har jag tagit bort min intresseanmälan eftersom det inte är någon idé, säger han.
– Kötiderna varierar och beror på vilka som söker, men generellt sett så tar det mellan sju och åtta år att få en lägenhet. Då är det några särskilt centrala och attraktiva områden som drar upp statistiken, som Luthagen och Svartbäcken, säger Anne-Lie Jöud Gustavsson, kundtjänstchef på Uppsalahem.
För tillfället står cirka 67 000 personer i bostadskö hos Uppsalahem, en kö som ständigt växer.
– Trycket på bostäder ökar hela tiden och det har gjort att väntetiderna också blivit något längre de senaste åren, säger Anne-Lie Jöud Gustavsson.
Är det någon idé att stå i kö om man kan få vänta i tio år?
– Självklart ska man stå i kö och aktivt anmäla intresse på lägenheter. I vår statistik ser vi också att det inte bara är sökande med oerhört långa kötider som erbjuds en bostad, utan det finns även de med kötider under tolv månader som fått ett erbjudande säger Anne-Lie Jöud Gustavsson.
Det byggs också nytt. Uppsalahem kommer i år att starta produktion av 488 nya bostäder och prognosen för nästa år pekar mot 500 nya lägenheter. Men Lars Gunnar Sjöö, byggchef på Uppsalahem, menar ändå att det är för lite.
– Det är en stor efterfråga på nyproducerade lägenheter och de som vi lägger ut på hemsidan försvinner med en gång, säger han.
Varför bygger ni inte mer?
– Dels så råder det brist på planlagd mark i Uppsala och dels så tar själva processerna kring detaljplaner väldigt lång tid, ofta på grund av överklaganden från allmänheten. Sedan handlar det också om hur stor kapacitet Uppsalahem har att ta hand om en ökande volym nybyggnationer, säger Lars Gunnar Sjöö.
Kötiden för en nyproducerad lägenhet är i snitt något kortare jämfört med de äldre lägenheterna menar Malin Gunnarsson, uthyrningsansvarig för nyproduktioner. Där ligger genomsnittet på sju år i områden som vanligtvis har längre kötider.
– När det gäller nyproduktioner så lägger vi oftast ut många lägenheter på en gång, vilket påverkar kötiderna. Lägger man ut hundra lägenheter, så har de första tjugo som får kontrakt oftast stått väldigt länge i kö medan de sista som får en lägenhet kan ha en kortare kötid, säger hon.
Även i andra kommuner som Östhammar och Knivsta, märker man av det ökade trycket. Saija Jonsson, kundservicechef på Östhammarshem, menar att de får fler och fler hyresgäster som inte lyckats få lägenhet i Uppsala.
– Vi märker av en ökad efterfrågan på lägenheter främst i Alunda och Österbybruk från personer som studerar eller arbetar i Uppsala. Sannolikhet beror det på att det är svårt att få en lägenhet i Uppsala, säger Saija Jonsson.
Knivstabostäder märker också av att deras lägenheter blir mer och mer attraktiva. Snittiden på en normalstorlägenhet i Knivsta är runt tre år och på större lägenheter uppemot fem år
– Vi märker att Knivsta blir mer och mer populärt eftersom det är bra pendlingsavstånd både till Uppsala, Stockholm och Arlanda, säger Marlene Mäkinen kundtjänstansvarig, Knivstabostäder.
Lång väntan på hyresrätt
Kön till hyreslägenheter i Uppsala ökar. Under 2010 ställde sig ytterligare 7000 personer i Uppsalahems kö. Vill du ha ett hyreskontrakt i något av de mest populära områdena kan du få vänta i över tio år.
Peter Dimberg har stått i kö i sju år.
Foto: Rolf Hamilton
Uppsalahem
Uppsalahem är Uppsala kommuns bostadsbolag som har ca 14 000 lägenheter i 25 områden i Uppsala. I områden som till exempel Stenhagen, Sävja eller Gamla Uppsala-Nyby ligger kötiden runt sju, åtta år. I Luthagen får du i snitt köa nio år och i Tuna backar elva år.
Kötiderna i de olika områdena varierar och beror enligt Uppsalahem på lägenheternas storlek, läge och vilka som söker. För enrumslägenheter söker fler med kortare kötid jämfört med större lägenheter, vilket är faktorer som också påverkar kötiden.
I vissa områden, till exempel Kåbo, erbjuds också korttidskontrakt vilket påverkar statistiken för just det området.
På Uppsalahems hemsida kan du se aktuell statistik över hur många år som krävts för de lägenheter som hyrts ut den senaste tiden i olika områdena.
Bostadsköer i övriga landet
De flesta bostadsförmedlingar menar att man inte ska haka upp sig för mycket på de genomsnittliga kötiderna eftersom de ofta varierar rejält mellan olika områden i den aktuella staden.
Stockholm stads bostadsförmedling har ca 330 000 personer sin bostadskö och enligt bolagets egen statistik tar det i snitt mellan tre och sex år att få en lägenhet men betydligt längre i populära områden.
Boplats Syd i Malmö har ca 50 000 personer i sin kö och en genomsnittstid på tre år men i praktiken kan det variera mellan någon månad och upp till sju år, enligt bolaget.
Många städer i Sverige bland annat Västerås och Göteborg har inget kommunalt fastighetsbolag och ingen kommunal bostadskö. I Västerås kan man registrera sig på kommunens hemsida och sedan väljer de enskilda fastighetsägarna vilka sökande de vill kontakta.