Lång väntan på hemtjänsten

87-åriga Sune Johansson ska få hjälp med frukost, personlig omvårdnad och medicinering av hemtjänsten varje morgon. Men framåt lunchtid på fredagen hade fortfarande ingen personal dykt upp.— Det är jobbigt att behöva bli sittande, säger han.

Uppsalaborna Sune Johansson och Marianne Råbock är trötta på att vänta på hemtjänsten. När UNT besökte paret vid lunchtid på fredagen hade hemtjänstpersonalen inte kommit på sitt morgonbesök ännu.

Uppsalaborna Sune Johansson och Marianne Råbock är trötta på att vänta på hemtjänsten. När UNT besökte paret vid lunchtid på fredagen hade hemtjänstpersonalen inte kommit på sitt morgonbesök ännu.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Uppsala2004-07-04 00:00
Klockan 11.15 sitter 87-årige Sune Johansson fortfarande i morgonrock vid köksbordet. Hemtjänsten ska hjälpa till med frukost, personlig omvårdnad och medicinering. Men inte heller den här morgonen kommer någon på utlovad tid. Ansvarig gruppledare känner inte till att medicineringen är delegerad till hemtjänstpersonal.
Sune Johansson har haft två stora hjärnblödningar och flera proppar. Enligt biståndsbeslutet ska han få hjälp med personlig omvårdnad, toalett och frukost mellan klockan 7 och 9 på morgonen av hemtjänsten. Medicineringen är delegerad till hemtjänstpersonal.
När UNT kommer på besök framåt lunchtid på fredagen sitter dock Sune Johansson i morgonrock i hemmet i Norby. Han tillhör hemtjänsten Ekeby, Kåbo-Sommaro-Norbygruppen.

Har yrsel
Hans hustru Marianne Råbock, 80 år, har försökt hjälpa sin make med frukosten, men mer orkar hon inte. Hon lider av begränsad rörlighet och yrsel efter en stroke. Den ena armen kan hon svårt att röra. Makens morgonmedicin står fortfarande orörd.
Enligt paret är det inte första gången hemtjänsten inte kommer förrän framåt lunchtid. Flera gånger har det fått ringa och stöta på för att någon ska komma.
— Det är jobbigt att behöva bli sittande. Jag tänker på de som är ensamma och sängliggande och kanske behöver vänta som jag, säger Sune Johansson.
Marianne Råbock säger att hon är trött, ledsen och besviken. Vid kontakter med ansvariga inom kommunen har svaret blivit att problemen beror på resursbrist. Hon betonar att paret upplever att ordinarie personal ofta är mycket trevlig och hjälpsam. Men de senaste månaderna har ständigt nya vikarier avlöst varandra.

Jobbigt att de kommer sent
- Det är påfrestande att det hela tiden kommer nytt folk. Ibland har de inte ens haft legitimation. När jag talade om för en ung man att det kan vara jobbigt för oss gamla om ny personal dyker upp sent på kvällen blev svaret bara: "Det här är inte så roligt för oss heller", säger Marianne Råbock.
@3a Text:Legitimerad sjukvårdpersonal kan delegera medicinering till annan personal, vilket är vanligt förekommande. Enligt distriktssköterska Agneta Kolegar är Sune Johansson medicinering delegerad till hemtjänstpersonal. Men ansvarig gruppledare, Viktoria Olsson, hävdar att hemtjänsten inte alls har hand om hans medicinering.
— Det sköter väl hans fru. Eftersom han inte har medicinering är han lågprioriterad från vår sida, säger hon.
Att Sune Johansson fortfarande vid 11.15-tiden sitter och väntar på hemtjänsten beror enligt Viktoria Olsson inte på resursbrist.
— Vi är inte underbemannade. Tjejerna har lite svårt att hitta. Det är ju inte så lätt när det är många nya.

Barn och barnbarn hjälper
Marianne Råbock berättar att räddningen för hennes del har varit hjälpen från barn och barnbarn. Nyligen var ett barnbarn hemma hos paret och städade hela lägenheten.
- Det bästa rådet jag kan ge dig är att skaffa många barn och vara snäll mot dem. Det får man igen på äldre dagar. Samhället kan man inte förlita sig på längre. Politikerna i Uppsala monterar ju ned äldreboende efter äldreboende, utan att ha en fungerande hemtjänst att erbjuda. Det är skamligt.
Strax efter 11.30 kom hemtjänsten till Sune Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!