Lång väntan på familjerådgivning i Uppsala
Par som har sökt till familjerådgivningen i Uppsala under våren har i vissa fall tvingats vänta i åtta veckor på en första besökstid. I sommar riskerar väntetiderna att bli ännu längre.
— Vi är underbemannade i förhållande till efterfrågan. Det är olyckligt att sökande tvingas vänta så länge på en första tid. För många är det ett stort steg att söka hjälp, då blir de naturligtvis besvikna, säger familjerådgivare Gunnel Persson.
Sedan 1995 har landets kommuner en lagstadgad skyldighet att erbjuda familjerådgivning. Syftet är att hjälpa par och familjer som är behov av att bearbeta samlevnadsproblem som exempelvis otrohet, ofrivillig barnlöshet eller minskad sexlust. Många gånger handlar det om ett sista försöka att rädda förhållandet. De flesta sökande har barn och är i åldern 30-39.
Orimligt lång väntetid
Mot bakgrund av att de hjälpsökande ofta befinner sig i kris står det i den aktuella propositionen att verksamheten inte kan bedrivas med "långa väntetider".
- Åtta veckor är självklart en orimligt lång väntetid för den som befinner sig i kris.Vi tvingas prioritera bland de sökande . Ett par som väntar barn kan exempelvis få gå före andra och får kanske tid inom två veckor, säger Gunnel Persson.
— I en del fall är väntetiden inte ett stort problem. Men många sökande far illa av att behöva vänta, säger hon.
Familjerådgivningen i Uppsala har de senaste åren drabbats av minskade resurser på grund av besparingskraven inom kommunen. Personalstyrkan har krympt. I dag servar familjerådgivningen genom kontrakt även Östhammars och Knivstas kommuner.
37 i kö
För tillfället står 37 personer i Uppsala i kö för ett första besök hos familjerådgivningen. Från och med nästa vecka håller rådgivningen stängt två veckor. Inga vikarier tas in.
- Väntetiderna riskerar att bli ännu längre i sommar. Men även om vi hade resurser att ta in vikarier är det inte en lämplig lösning. Det är viktigt att personer som söker hit får en kontinuerlig kontakt med en erfaren rådgivare, säger Gunnel Persson.
Enligt familjerådgivningen är en konsekvens av de långa väntetiderna att en delsökande helt avstår från att boka en tid.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!