Lång utredningstid för brott mot barn

I våras slog UNT larm om att anmälningar om våld mot barn i vissa fall utreds mycket långsamt vid polisen i Uppsala. UNT har tittat närmare på ett ärende och talat med polisen som nu ser en liten ljusning.

Uppsala2005-08-22 00:00
I oktober 2003 anmälde en kvinna till Uppsalapolisen att hon och hennes tre barn blivit misshandlade av sin före detta man.
Barnärenden ska utredas snabbt. Ändå tog det 19 månader innan fallet avslutades. Då skrev åklagaren av ärendet.
Enligt den polisanmälan som kvinnan gjorde hösten 2003 hade hennes ex-man vid ett tillfälle kommit på sin då fyraårige son med att snatta. Han lade pojken i en tom kundvagn och klämde fast honom mot några andra kundvagnar. I bilen fortsatte han med att slå nioåringen mot rygg och stjärt.
När flickan i familjen som sexåring gått till en butik olovandes ska hon ha fått stryk av ex-maken så att hennes stjärt blev blå.
Kvinnan anmälde även misstankar om att han utsatt flickan för sexuella övergrepp.
Själv skulle kvinnan ha blivit knuffad av mannen utför en trappa och fått ett jack i huvudet som måste sys.

Preskiberat
UNT har gått igenom ärendets hantering hos polis och åklagare (se text här intill).
En del av de påstådda övergreppen låg några år tillbaka i tiden och hade hunnit preskriberas.
När det gäller de övriga fallen har åklagarna gång på gång skickat påminnelser till polisen och bett dem snabba på utredningen.
Enligt lag ska polisutredningar om våld mot barn i normalfallet vara klara inom tre månader. I det här fallet överskreds tidsgränsen rejält.

Misstankar avskrevs
Under utredningen avskrevs successivt misstankarna mot mannen eftersom bevisningen ansågs för svag. I maj i år lades hela ärendet slutligen ner.
I polisutredningen ingår en anmälan som gjordes av skolan där familjens nioårige pojke gick. Pojken hade berättat för sin lärare att pappan gjort honom illa många gånger och bland annat slagit honom i ansiktet.
Anmälan upprättades sedan pojken uppgett att pappan bitit honom i handen under frukosten. Nioåringen undersöktes av skolsköterskan och hans hand med röda bitmärken fotograferades.
Åklagaren skrev till en början att bevisningen såg bra ut, ändå lades även detta ärende ner. Varför?
— Bevisläget förändrades när personalen hördes och vi fick se fotografierna, säger vice chefsåklagare Gunilla Strömblad.

30 månader
I fallet med pojkens hand tog det 30 månader från det att skolan anmälde saken till socialtjänsten innan ärendet slutbehandlats av åklagare.
Gunilla Strömblad säger att så här långa handläggningstider inte hör till vanligheterna i barnärenden.
— Alla vill att de ska utredas snabbt men polisens resurser räcker inte.
Det har kommit signaler från flera håll om att barnen far illa. År 2002 fick socialtjänsten in en anmälan från en bekant till familjen att flickan i familjen, då 15 år, varit mycket berusad sedan hon bjudits på sprit av sin far. Under utredningen berättade flickan att hon fått stryk av fadern under sin uppväxt.
I en utredning från 2004 skriver socialtjänsten att flickan berättat att hon som tioåring tvingats av pappan att klä av sig naken på en offentlig toalett där han slagit henne.
Enligt den utpekade mannen har han aldrig slagit barnen.
— Ord står mot ord och barnen blir inte trodda, säger barnens mor.

Besviken på myndigheterna
Hon är mycket besviken på myndigheterna och säger att den långa handläggningstiden inneburit en mycket jobbig och otrygg väntan.
— Barnen har varit i förhör och även för dem har det varit en svår period. Jag förväntade mig att myndigheterna skulle göra något, det blev ett hårt slag när alla anmälningar lades ner.
Enligt kvinnan har mannen i år polisanmälts av socialtjänsten för ännu en misshandel mot ett av barnen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om