Lång och svettig väg till Linnés Hammarby

Linnés Hammarby är en av Uppsalas mest unika sevärdheter. Men att ta sig dit är ingen enkel match om du inte har egen bil. UNT:s reporter Marie Ström gjorde ett försök.

Marie Ström steg av bussen och började sin vandring.

Marie Ström steg av bussen och började sin vandring.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2013-08-05 09:59

På turistbyrån i Uppsala dyker frågan om hur man tar sig till Linnés Hammarby upp relativt ofta. Turistinformatören Linnéa Segerstedt tror att besökare ibland skippar resmålet på grund av de dåliga kommunikationerna.
– Om det hade funnits en direktbuss tror jag fler hade hittat dit. Linnés Hammarby är väldigt unikt för Uppsala, säger hon.

Sedan Linnébussen slutade att gå för fem år sedan har kommunikationerna dit försämrats betydligt. Har du ingen bil kvarstår egentligen bara tre alternativ: att ta en taxi (cirka 250 kr enkel väg), cykla de 1,5 milen från centrala Uppsala eller hoppa på buss nummer 102 och sedan gå 1, 7 kilometer.

Jag väljer det sistnämnda alternativet och stiger på bussen vid Resecentrum. Den går en gång i timmen på vardagar och resan tar 20 minuter.
– Du vet väl att du får gå en bra bit? Men det är ju fint väder i alla fall, säger busschauffören när jag berättar vart jag ska.

Och det är det verkligen. Varm luft, sol och klarblå himmel. Bussen är nästan helt tom. Vid Linnés Hammarbys vägskäl stiger bara jag och en annan person av. Det är Moa Bergkvist som jobbar på Linnés Hammarby. Hon låser upp en cykel som hon ställt vid busshållplatsen och trampar den sista biten. Själv börjar jag gå.

Uppe i skogsbrynet skymtar den röda gården som var Linnés sommarhus. Skyltningen dit är sparsam, men så finns det heller inte så många vägar att irra bort sig på. Den smala asfalterade vägen går mellan böljande jordbrukslandskap, över ån och förbi den röda låga bebyggelsen i Edeby. Där sluter två ryttare upp. Den sista biten går jag med ljudet av klapprande hovar och lågmälda frustningar i ryggen.

Tjugo svettiga minuter efter att jag stigit av bussen är jag framme och kan konstatera att det är en ganska mysig strapats om man har pigga ben, gott om tid, fint väder och god planering. Om man vill kan man även stiga av bussen vid Danmarks kyrka och gå en tre kilometer lång Linnéstig till Linnés Hammarby. Men för barnfamiljer, handikappade eller äldre blir resan förstås betydligt krångligare.

I vissa fall helt omöjlig.

På Linnés Hammarby råder en njutbar blomsterprakt. Men besökarna är lätträknade. Fem personer om man räknar in mig och fotografen. Förra året besökte 9 253 personer Linnés Hammarby. Men under maj–juli i år har besökssiffrorna minskat med 900 personer jämfört med 2012. Majoriteten av besökarna är pensionärer, enligt Moa Bergkvist. För många av dem är det besvärligt att gå från bussen.
– Det borde i alla fall finnas en bänk vid busshållplatsen där man kan sitta och vänta, och en tidtabell.

2007–2008 körde Linnébussen hela vägen till Linnés Hammarby. Det var ett samarbetsprojekt mellan Destination Uppsala, Uppsala universitet och Uppsala kommun. Enligt Lotta Saetre, informatör för de linneanska trädgårdarna, kom 10–15 procent av besökarna med den.
– Om det inte går att få bussar som åker hela vägen tycker jag att man i alla fall skulle kunna ställa upp ett cykelställ med turistcyklar vid busshållplatsen. Det är ett grönt alternativ som inte skulle kosta så mycket.

Sällskapet Linnés Hammarby har i flera år arbetat för att förbättra kommunikationerna.
– Jag försöker påpeka det i alla sammanhang jag kan. För länsstyrelsen, Destination Uppsala, kommunen, UL... Men än så länge har jag inte fått gehör. Det kunde åtminstone gå en buss på helgerna, säger ordföranden Eeva Ingelög Lakomaa.

Enligt Destination Uppsala finns inga planer på någon ny direktbuss eller någon annan lösning som gör det enklare att ta sig till Linnés Hammarby.
– Linnébussen gick med för stora förluster och fick läggas ned, säger Tina Mykkänen, vd för Destination Uppsala.

Vill ni inte ha dit besökare?
– Självklart vill vi generellt att alla besöksmål får fler besökare, men vad som är praktiskt möjligt är inte alltid samma sak. Det handlar i princip alltid om prioritering av befintliga resurser.

På Uppsala universitet, som är huvudman, har frågan varit uppe under många år.
– Det är upprörande, men inget händer. Jag har slutat reagera - numer är det bara turister som gör det, säger Kristofer de Korostenski som är intendent på Linnés Hammarby.
– Ingen vill köra bussar dit och budgeten som vi har räcker inte till det.

Linnés Hammarby

Carl von Linné köpte Linnés Hammarby 1758 för att få en tillflykt från stadens osunda liv. Gården ligger 1, 5 mil från centrala Uppsala och omges av ett gammalt jordbrukslandskap. I parken finns växterna som han odlade. Här finns också den lilla stugan där han tog emot studenter för privatundervisning, ett flertal stigar och ett kafé. Besöksmålet är öppet mellan maj och september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!