Lång kö för amfetaminbehandling
Omkring 300 barn och ungdomar Uppsala län står i kö för att behandlas med centralstimulerande läkemedel, bland annat amfetamin. Men väntetiden är lång, närmare två år. Nu föreslås en satsning på närmare en halv miljon per år för att korta köerna.
Nästan alla barn och ungdomar med neuropsykiatrisk problematik har en svår störning när det gäller uppmärksamhet i kombination med hyperaktivitet. Många av dem har också andra handikapp i form av epilepsi eller utvecklingsstörning. Något som innebär stora påfrestningar - inte bara för det enskilda barnet utan också för hela familjen. Behovet av långvariga insatser anses mycket stort.
Kombinationsbehandling
Studier har visat att en kombination av beteendeinriktad psykologisk/pedagogisk behandling och medicinering med centralstimulerande läkemedel anses nödvändig för att uppnå ett bra behandlingsresultat. Medicineringen anses i många fall vara en förutsättning för att andra behandlingsmetoder ska fungera.
Studierna har också visat att 70-80 procent av de barn som behandlas med centralstimulerande läkemedel får bättre koncentrationsförmåga och minskad impulsivitet. Man ser också goda effekter på inlärningsförmågan och möjligheten att delta i olika sociala sammanhang.
I dag får många barn som anses vara i behov av centralstimulantia inte tillgång till de aktuella läkemedlen. Anledningen är att det saknas resurser, i första hand sjuksköterskor.
Barn- och ungdomshabiliteringen i Uppsala län har tillgång till 2,5 sjukskötersketjänster varav en tjänst är öronmärkt för ett korttidshem. Det innebär att det återstår 1.5 tjänst för medicinska insatser till de 1350 barn och ungdomar som habiliteringen ansvarar för i länet.
Två års kö
Omkring 500 av dessa barn och ungdomar har en neuropsykiatrisk problematik. Av dessa bedöms ca 300 vara i behov av medicinering med centralstimulantia, något som kräver omfattande insatser.
För närvarande är kön till behandling med centralstimulantia mycket lång, ibland mer än två år. Drygt 40 barn i länet köar i dag för behandling, på sikt handlar det om ca 300 barn.
Inom kort ska politikerna i hälso- och sjukvårdsstyrelsen ta beslut om ett förslag som innebär att landstinget ska satsa 450 000 kronor per år i syfte att korta kön för behandling av barn och ungdomar med svåra neuropsykiatriska besvär.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!