Lång kamp för träningslokaler

SPORT. Flera sportanläggningar är planerade att stå klara i kommunen nästa år, vilket glädjer klubbarna. Men vägen till en träningslokal är både tuff och lång för kommunens idrottsföreningar.

Uppsala2014-02-18 16:42

– Det sägs att det byggs multisporthallar. Men det är snarare multibollhallar som kommunen satsar på, säger Patrik Rostmark, vice ordförande för IFK Märsta.

Sedan friidrott började tävlas inomhus, inom olika grenar, 1985, har IFK Märsta kämpat för att få en lokal för friidrottsträning. Trots flertal diskussioner och inlämnade förslag har svaret alltid blivit detsamma. Det finns inga pengar.
– Vi har ett problem eftersom vi inte kan ha inomhusträning i kommunen. Det byggs stora byggnader här. Men en anläggning som är anpassat för friidrott finns inte och det finns ingen tanke heller att bygga en, säger han.

I stället får klubben åka till Bosön på Lidingö och Sätra för att träna.
– Vi syns inte i kommunen, vilket gör det också svårt att hålla i klubben. Många slutar eller går över till andra föreningar eftersom det är för jobbigt att pendla säger han.

Majoritetens investering på idrottsrörelsen i kommunen ligger på nästan 250 miljoner kronor. Till sommaren ska den nya sporthallen på Steningehöjden, cirka 56 miljoner kronor, stå klart och till hösten det nya badhuset intill Midgårdsbadet, 185 miljoner kronort.

När IFK Märsta fick höra om den blivande sporthallen på Steningehöjden 2011 såg föreningen en öppning.
–Tyvärr var vi var för sent ute. Detaljplanen var redan klubbad och klar. Att få ett golv som är anpassat för spikskor kunde vi bara glömma, säger han.

Den nya sporthallen är inriktad på basket och gymnastik. Något som glädjer Sigtuna Basket och Sigtuna Märsta gymnastikklubb.
– Vi är jätteglada, men det har varit många vändor innan det stod klart att vi skulle få träningslokalen, säger Thomas Granström, tillförordnad ordförande för Sigtuna Basket klubb.

Kristofer Magnusson som är ordförande för Sigtuna Märsta gymnastikklubb delar också samma erfarenhet som Thomas Granström.
– Vi började bearbeta idén för sex sju år sedan med kommunen. Nu när vi har en anläggning vet vi att vi kommer få mer kvalité. Fast drömmen vore att få en egen lokal. Vi skulle då slippa konkurrera med basketklubben om tiden, säger han.

Kommunens idrottssatsningar

Sporthall på Steningehöjden anpassad för gymnastikverksamhet och basket ska stå klar i sommar, cirka 56 miljoner kronor.
Nytt badhus intill Midgårdsbadet är klart i början av hösten. Investering: 185 miljoner kronor.
Aktivitetscentrum för ungdomar där det ska bland annat finnas klättervägg, skateramper, parkour, replokaler och kafé, cirka 4,5 miljoner kronor.
Nytt konstgräs på Midgårdsvallen i sommar, cirka 2 miljoner kronor.
Mellanvallen rustas upp, cirka 1 miljon kronor.
En förstudie av bollhall i Odensala och en eventarena pågår
Spontanidrottsplats vid Lunda kyrka

Källa: Anna Johansson (S), ordförande för Kultur- och fritidsnämnden och Pekka Widergren, fritidschef på kommunen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om