Den som har följt Sigtunapolitiken de senaste åren kände nog knappt igen sig när det var dags för kommunfullmäktige att ta beslut om nästa års budget. Tonen brukar vara hård och konfrontationerna skarpa - i år betonade ledamöter från de olika blocken i stället att de var väldigt överens om stora övergripande frågor.
Dit hör hur skolornas resultat i kommunen ska bli bättre, kommunens nya skolutvecklingsprogram, att Arlandagymnasiet har haft en bra utveckling och hur viktigt det är med miljöfrågor.
Det fanns plats för ödmjuk självkritik, som när Miljöpartiets Karolina Windefalk talade om miljöfrågor:
– Det är en stor brist att vi har massor av visioner, men faktiskt har varit dåliga på uppföljning, sa hon.
Flera ledamöter passade också på att tacka anställda på förvaltningar i kommunhuset och ute i verksamheterna, som inom skolorna och kultur- och fritidsområdet.
– Vad bra det känns att vi är överens, då kan det bli något bra av det här, sa Lars Andersson (C) om skolorna, vilket var ett karaktäristiskt uttalande för delar av mötet.
I grunden fanns ändå olika budgetförslag. Ett från majoriteten, med S, C och MP, ett från Moderaterna och ett från Folkpartiet.
Den största konflikten under mötet handlade om hur majoriteten och oppositionen, främst Moderaterna, hade beräknat satsningar och besparingar i sina respektive budgetar. Moderaterna har i sitt förslag en besparing som motsvarar 20 miljoner kronor i effektiviseringar, som inte specificeras. De avvägningarna gör kommunens förvaltningar bäst själva, menade man.
Majoriteten kontrade med att på varje enskilt område kräva att få just specificeringar. Efter ett sådant replikskifte mellan Ibrahim Khalifa (S), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden och Gunnar Balfe (M), ledamot i samma nämnd tog Michael Harvey (KD) till orda.
– Hur många här inne var det som förstod något av det här replikskiftet? frågade han från talarstolen, och bara ett fåtal händer sträcktes upp i luften.
Men även i vissa sakfrågor brände det till. Som när det gällde framtiden för den nedläggningshotade biografen Gröna Ladan i Sigtuna, där oppositionen vill att kommunen hyr lokalen för att biografen ska kunna leva vidare men där majoriteten anser att det vore att ge stöd till en kommersiell verksamhet som inte bär sig ekonomiskt.
Eller som när det gällde hur motioner, det vill säga förslag från partierna, hanteras. Oppositonen menar att motioner snabbehandlas och inte diskuteras ordentligt. Ord som skandal, yxhugg i ryggen och cirkus förekom, och att majoriteten borde skämmas.
Motionerna fick inte läsas upp, var beskedet från presidiet som ledde mötet, eftersom det skulle ta för lång tid. Det protesterade Folkpartiet mot genom att göra just det – läsa upp partiets förslag ord för ord.
Klockan 23 var satt som deadline för mötet, men vid det klockslaget återstod fortfarande två kommunala nämnder att diskutera.
Då avbröts mötet, och budgetfullmäktige ska i stället fortsätta på ett extra möte i början av december.