60 procent av länets ungdomar i årskurs 7, årskurs 9 och årskurs 2 på gymnasiet har besvarat frågor rörande synen på sex och sin egen sexualitet.
– Undersökningen görs vartannat år, men då frågorna skrevs om till detta år så går det inte att läsa ut några tydliga trender, säger Henrik Andreasson, utredare inom Region Uppsala och som har arbetat med rapporten.
– Tidigare år har frågorna fokuserat mycket på smittspridning och kondomanvändning. Med de nya frågorna har vi velat fokusera lika mycket på det positiva som det negativa rörande sex.
Svarsresultaten blev i många fall positiva. 9 av 10 ungdomar svarade att de ville ha sex och att senaste gången de hade sex var förknippat med en skön och possitiv upplevelse. De allra flesta kände sig även trygga under sextillfället.
LÄS MER: Så pratar du med barnen om sex
Henrik Andreasson påpekar att de positiva resultaten inte når alla. De ungdomar som anser sig tillhöra en socioekonomisk svag grupp, eller har någon form av rörelsehinder, är mindre positiva till sex och sitt eget sexliv.
Kunskap om sex, relationer och sexuella sjukdomar får ungdomar i lika hög grad från internet som från skolan. Det hoppas Henrik Andreasson att man kan ändra med hjälp av organisationer utanför skolvärlden.
– Vi vill att fler ska känna att skolan är så pass bra att det blir ens huvudkälla inom detta ämne. Därför har RFSU fått pengar så att de kan besöka skolor. De kan komplettera sexualundervisningen i skolorna och bidra med undervisning på ett sätt som ungdomarna uppskattar. Jag menar inte att internet alltid är en dålig informationskälla, men som vi vet rymmer det allt.