Länets skogsägare tror på framtiden

Stigande virkespriser har skapat optimism och framtidstro bland länets skogsägare. Avverkningarna ökar och fler sköter sin skog bättre.

Tommy Högström som röjer tre hektar av sin skog för hand tror på fortsatt goda tider.

Tommy Högström som röjer tre hektar av sin skog för hand tror på fortsatt goda tider.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2007-11-16 00:01
Enligt LRF:s skogsbarometer som görs i samarbete med Swedbank är 57 procent av skogsägarna i Mellansverige till freds med lönsamheten. För två år sedan var siffran 28 procent. Förklaringen är enkel; priserna på massaved och sågtimmer har stigit kraftigt sedan 2006.
- Det är ett otroligt tryck just nu och det har gått snabbt. Man både avverkar, röjer och nyplanterar. Framtidshoppet och intresset för att sköta sin skog ökar när priserna stiger, säger Anders Söderström, inspektor för skogsägarföreningen Mellanskogs distrikt Östra Uppsala.

Det har lett till att Mellanskogs entreprenörer är underbemannade på maskinsidan. Föreningen skulle kunna ta fler avverkningsjobb.
- Men vi tvingas vi begränsa oss så att vi klarar de uppdrag vi har, säger Anders Söderström.
Många mindre skogsägare sköter dock sina marker själva. En av dem är skogsägaren Tomy Höglund i Husby Långhundra. Den första gallring han nu gör blir en god affär.
- Priset på massaved har stigit med 100 kronor med kubikmeter sedan i fjol. Det ger nära 10 000 kronor mer på de tre hektar jag röjer och det är bra, säger han.
Tommy Höglund har en skötselplan för sin skog som han följer oavsett konjunktur. Det ger maximal tillväxt.
- Jag tror inte riktigt på att bara hugga vid konjunkturtoppar. Då är det lätt att man missköter skogen däremellan, säger han.

Enligt Skogsbarometern förväntar sig 20 procent av skogsägarna i Svealand fortsatt stigande massavedspriser. Men Tommy Höglund tror att priserna toppat.
- Jag väntar mig ingen stor nedgång men en stabilisering på en hög nivå. Konkurrensen om råvaran har skärpts och importen minskat sedan Ryssland införde virkestullar. Samtidigt bygger skogsindustrin ut. Det är positivt för priset och skogsägarna, säger han.
Enligt LRF:s skogsbarometer saknar över 40 procent av skogsägarna fullgott försäkringsskydd för sin skog. Hur har du det?
- Jag har bara en basförsäkring. Att komplettera med en stormförsäkring blir för dyrt. Min areal är dessutom för liten och jag har inte en sådan sammansättning på skogen så att jag skulle kunna få ersättning fullt ut vid en storm. Dessutom hinner jag ta reda på virket själv. Men allt beror på vad man har för skog, säger Tommy Höglund.
Fakta
Skogsbarometern

Sedan 2003 har priset på skogsmark ökat med 60 procent. Snittpriset steg mellan 2006 och 2007 med 12 procent, till 320 kronor per skogskubikmeter. I Sydsverige kostar skogen över 400 kronor kubikmetern och i Norrlands inland knappt 220 kronor.
Trots de höjda priserna och högre ränta anser 60 procent av skogsägarna att det är en god investering att köpa ny skog. Konjunkturen pekar också uppåt för hela skogsindustrin. Sågverken går för högtryck och efterfrågan på sågade trävaror är hög.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!