Målet uppfylldes också 2002. Men året därpå tappade man och låg jämns med de övriga för att under fjolåret i stället ha en sämre tillväxt än landet i stort, mätt på ökningen av lönesumman.
Vad beror detta på? I korthet kan man säga att tillväxten i det privata näringslivet inte motsvarar de offentliga nedskärningar som gjorts. Biotekniken är en tillväxtbransch år efter år men volymen är fortfarande för liten för den ska fungera som lok för länets tillväxt.
— Bara som exempel minskade sysselsättningen i offentlig sektor i Uppsala län 2004 med cirka 3 000 personer medan hela biotekniksektorn växte med 200 anställda under en treårsperiod, säger Svante Rowa.
Bioteknik växer
De cirka 60 bioteknikföretagen spår själva att de kommer att ha ytterligare 400 anställda om tre år. En stabil och lovande utveckling, men inte tillräckligt för att leda tillväxten.
I stället är det tjänste- och servicesektorn som växer mest i länet. Den växer av egen kraft eftersom det offentliga tillväxtstödet hamnar på annat håll.
— För ett serviceföretag handlar det mer om stöd för att underlätta etablering till exempel. Biotekniken är det strategiskt utvalda området för framtiden och det har valts med tanke på länets och framför allt Uppsalas förutsättningar, säger Svante Rowa.
Det har knorrats en del över detta fokus på bioteknik. Från andra branscher, som känt sig åsidosatta, och från länet utanför Uppsala, som känt att det bara talas om den största orten.
— Om man väljer att se det positivt är det ändå fantastiskt att Vinnova valde att satsa så mycket på tioårsprojektet Uppsala Bio. Eftersom satsningen avgränsades till Uppsala, och gick Stockholm förbi, blev den så mycket större.
— Det hade aldrig hänt om inte Uppsala varit framme tidigt och presenterat tankarna om Campus Uppsala, säger Svante Rowa.
Tiden för nyanställningar förbi
Det är nu inte så att framtidstro och samverkande branscher saknas ute i länet. Ventilationsklustret i Enköping och marinteknikklustret i Öregrund är exempel på motsatsen.
— Men i de större verkstadsindustrierna som är så viktiga för norra Uppland tycks tiden för nyanställningar vara förbi. Globaliseringen och den påföljande konkurrensen har gjort att färre och färre jobbar där, säger Svante Rowa.
— Jag tror i stället mycket på turistnäringen. Där finns mycket bra förutsättningar för att utveckla nya företag i Norduppland.
Fotnot: Den totala lönesumman är det mått som används för att beskriva regional tillväxt. Lönesumman är det enda mått med tillförlitlig statistik för varje län.
Läs mer i UNT