Landstingsstyrelsen kritiska till storregioner

Ansvarskommitténs förslag om nya storregioner gillas inte av den politiska majoriteten i landstingsstyrelsen, som tycker att regionindelningar bör grundas på frivillig samverkan snarare än på direktiv från staten.

Uppsala2007-08-27 20:46
Sedan fyra år utreder Ansvarskommittén hur landets styre bör fördelas. Förslaget om att minska antalet län och landsting och dela in dem i färre regioner har blivit mest uppmärksammat. Nu ska landstingen säga sitt.
I det betänkande som den borgerliga majoriteten i Uppsala läns landsting antog i går står det att stora regionala enheter "inte passar landets mest dynamiska tillväxtområde".
- Vi tar inte ställning till att tillhöra den ena eller den andra storregionen, vi avger synpunkter på förslaget, säger Erik Weiman landstingsstyrelsens ordförande (m).
Socialdemokraterna och miljöpartiet opponerar sig. Partierna är för en region som ser ut som den nuvarande sjukvårdsregionen Uppsala Örebro, som också omfattar Västmanland, Södermanland, Värmland, Dalarna och Gävleborg.
- Vi ser det som en lämplig konstellation. Där bor ungefär så många Ansvarskommittén vill ha i en region, och det befäster Akademiska sjukhuset som det är i dag, säger Börje Wennberg (s) andre vice ordförande i landstingsstyrelsen.

Sjukvårdsregionen är ett exempel på vad Erik Weiman kallar en naturlig region som fungerar, den andra är Mälardalsrådet, en organisation för kommuner och landsting i Stockholm, Uppsala, Örebro, Västmanland och Södermanland, som bland annat diskuterar kollektivtrafik.
Erik Weiman tycker att själva omritningen av kartan har hamnat i fokus och att det har varit för lite diskussion om vad de nya regionerna ska innehålla.
- Hur regionerna ska se ut beror på vad de ska göra. Man behöver diskutera mer hur man kan bilda livskraftiga samverkansformer, säger han.
Landstingsfullmäktige tar upp ärendet den 17 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om