Landstingspolitiker mötte demonstranter
Tillgänglighet, kvalitet och kostnadseffektivitet. Det är viktiga hörnstenar i alliansens landstingspolitik. Oppositionen är dock tveksam till alliansens satsningar.
Foto: Pär Fredin
Måndagen inleddes med en landstingspolitisk debatt. Därefter diskuterades landstingsbudgeten punkt för punkt. Fullmäktige avslutas under tisdagen.
På sin väg in i sammanträdeslokalen i Folkets Hus möttes deltagarna av medlemmar från kommunal. De protesterade mot den nya majoritetens beslut att slopa det extra lönepåslaget till barnskötare, skötare och undersköterskor som blev följden av en tidigare arbetsvärdering inom landstinget.
När den förra majoriteten införde arbetsvärderingen för två år sedan innebar det att 36 miljoner skulle delas ut under tre år som ett extra påslag till sex låglönegrupper.
Inget lönepåslag
Nästa år var det tänkt att de sista 11,5 miljonerna skulle delas ut till barnskötare, skötare och undersköterskor.
När arbetsvärderingen infördes var det bara (m) som sa nej. Nu har alliansen pratat ihop sig och det blir inte ett öre till de tre yrkesgrupperna.
Enligt den nya majoriteten behövs inga extra pengar eftersom de aktuella yrkesgrupperna uppnått en hygglig lön.
- Målet är uppnått, säger nya landstingsrådet Rolf Edlund (c).
Lönestrukturen är fortfarande fel, hävdar dock oppositionsrådet Sören Bergqvist (v) som vill satsa mer pengar på de lågavlönade.
Lovar kortare väntetider
Folkpartisten och landstingsrådet Ismail Kamil hänvisar dels till marknaden och dels till personalens möjlighet att påverka sin lön via lönesamtal.
Primärvården ska utvecklas och förnyas, lovar alliansen. Väntetiderna ska bort, en ny cityakut upphandlas och fler privata vårdgivare ska finnas.
- Håller privata vårdgivare högre kvalitet än offentliga, undrade oppositionsrådet Johan Edstav, (mp).
Enligt landstingsrådet Erik Weiman (m) handlar det om att utsätta primärvården för konkurrens vilket är ett sätt att mäta effektiviteten. Han är inte främmande för att utsätta all verksamhet för konkurrens.
- Bästa sättet att bevisa att vården håller hög klass är nämligen att utsätta den för konkurrens, anser Erik Weiman.
Oppositionsrådet Börje Wennberg (s) säger sig inte ha något emot alternativa driftsformer.
- Men jag säger definitivt nej till att splittra Akademiska sjukhuset. Där är jag benhård.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!