Landstingspengar låsta i krisbank
Landstinget i Uppsala har nära en halv miljard kronor placerade hos krisbanken Kaupthing på Island. En panikflytt av 450 miljoner gjordes i måndags. Resten av pengarna är låsta.
När krisen slog till mot de isländska bankerna med full kraft så panikflyttades 450 miljoner kronor till säkrare konton i Nordea och Swedbank. Men 425 miljoner är kvar hos Kaupthing. Låsta tills vidare.
- De sitter på kortare löptider och vi räknar med att kunna flytta dem successivt. Vi följer utvecklingen oerhört noga dag för dag, säger ekonomidirektör Bo Carlbark.
Både Carlbark och landstingsstyrelsens ordförande moderaten Erik Weiman anser att placeringarna är "trygga tills vidare" och risken att förlora pengar är "liten i nuläget", trots att många bedömare befarar att Island och dess banker är på väg in i en kris som hotar hela landets ekonomi.
- Den isländska staten har gått in och garanterat bankernas investeringar. Till skillnad från andra har vi inga affärer i aktier och fonder, säger Bo Carlbark.
Placeringschef Lars Åke Olofsson anser att "det gäller att ta det lugnt".
- Visst hade det varit bättre om vi inte haft pengarna i Kaupthing. Men det är inte mycket vi kan göra i dagsläget. Bara om banken går i konkurs så förlorar vi pengar, säger han.
Landstinget har under en längre tid placerat stora belopp hos Kaupthing Bank för att få ut maximal marknadsränta. Poster på 50, 75 och 100 miljoner kronor har bundits på olika långa tider. De flesta löper ut mitten av november. Ett på 100 miljoner så sent som 15 december.
Enligt Lars Åke Olofsson gör landstinget placeringarna på egen hand och utifrån analyser med "annat finansfolk". Hur djuplodande de varit är oklart. För en dryg vecka sedan sade företrädare för Kaupthing att bankens ekonomi var solid. Nu tvingas banken ta emot över fyra miljarder i stöd från staten.
Ett råd till vanligt folk brukar vara att sprida riskerna och inte placera alla pengar på ett ställe. Varför följer inte ni det?
- Vi har inte sett det behovet tidigare. Nu ser vi att det inte varit rätt och gör därför omplaceringar, säger Bo Carlbark.
Erik Weiman anser att landstinget agerat utifrån sin placeringspolicy och följt utvecklingen kontinuerligt. Någon risk för placeringarna tycker han inte har förelegat förrän under måndagen när krisen var ett faktum.
Hur mycket pengar landstinget har fått betala Kaupthing för att bryta inlåningsavtalen i förtid för de 450 miljonerna vill ingen svara på.
- Det är affärshemligheter, säger Bo Carlbark.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!