Landstingsledningen JK-anmäls

En protokollsanteckning på ett samverkansmöte och en debattartikel i UNT rörde upp känslorna på landstinget. Huvudskyddsombudet fick stå till svars inför politiker och revisorer. Skyddsombudet ska ha pressats att avslöja sina källor. Nu anmäls ärendet till Justitiekanslern, JK.

Uppsala2007-10-11 00:01
Huvudskyddsombudets protokollsanteckning vid samverkansgruppens möte på landstinget och debattartikeln i UNT hade samma budskap: Landstingets revisorer tar emot politiskt färgade beställningsuppdrag från landstingsstyrelsen.
Som författare till protokollsanteckningen och debattartikeln står Anna Rask-Andersen, överläkare och huvudskyddsombud för SACO vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Hon föreslår en oberoende kommunal revision istället för ett system där "politiskt valda revisorer granskar sina partikamrater".

Bakgrunden uppges vara misstankar om brister i revisorernas självständighet och opartiskhet.
I debattartikeln heter det vidare: Upplands allmänna läkarförening har från landstingets kansli fått information som tyder på att revisorernas nödvändiga distans till den politiska makten tyvärr ej har upprätthållits, då landstingets revisorer mottagit politiskt färgade beställningsuppdrag från landstingsstyrelsen".
På debattsidan i UNT tillbakavisade landstingsrevisionen och den dåvarande landstingsmajoriteten samtliga uppgifter.
Huvudskyddsombudets protokollsanteckning resulterade i att hon kallades till ett möte på landstinget. På sammanträdet deltog bland annat landstingsstyrelsens dåvarande presidium med Mats O Karlsson, ordförande (s) och Arne Sandemo, vice ordförande (m), i spetsen. Övriga deltagare var bland annat landstingsrevisionens förste och vice ordförande.

I sin anmälan till JK hävdar Anna Rask-Andersen att Mats O Karlsson ska ha pressat henne att avslöja vem eller vilka på landstingets kansli som läckt uppgifter om påstådda missförhållanden.
Vid mötet ska någon också ha hotat att anmäla huvudskyddsombudet för ärekränkning.
Anna Rask-Andersen vill att JK utreder misstänkt brott mot yttrandefriheten, meddelandeskyddet för offentliganställda samt brott mot förbudet för myndighet att efterforska källa.
Enligt Arne Sandemo var det stundtals ett högt tonläge under mötet.
- Men jag kan aldrig tänka mig att Mats O Karlsson hade för avsikt att försöka få fram namn på den som lämnat uppgifter till Anna Rask-Andersen. Men visst kan ord ha fällts som kan ha tolkats på det viset, säger Sandemo.
Mats O Karlsson säger:
- Jag har inte letat några källor. Anna Rask-Andersen refererade i debattartikeln till uppdrag som landstingsstyrelsen ska ha gett revisorerna. Det är en grov anklagelse. Jag ville bara veta vilka uppdrag som landstingsstyrelsen i så fall ska ha gett revisorerna.

Det är oklart hur JK kommer att resonera i ärendet. Det beror bland annat på om man under det aktuella mötet har refererat till debattartikeln i UNT. Då är problematiken enklare, enligt Carl Gustaf Spangenberg, universitetslektor vid Juridicum i Uppsala.
- Då verkar repessalieförbudet har överträtts med råge genom att man har kallat till möte och uttalat kritik mot huvudskyddsombudet för vad hon har skrivit i tidningen. Som offentliganställd har hon meddelarfrihet enligt tryckfrihetsförordningen.
Om arbetsgivaren dessutom har försökt efterforska vem som var källan till artikeln så strider det mot efterforskningsförbudet.
Men även om man bara hänvisar till hennes protokollsanteckning kan JK uttala kritik eftersom huvudskyddsombudet åtnjuter allmän yttrandefrihet.
- Det är fortfarande ett yttrandefrihetsbrott, säger Carl Gustaf Spangenberg som understryker att bevisföringen blir mycket viktig i sammanhanget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om