Landstingsanställda har skadliga ämnen i blodet
Anställda i Uppsala läns landsting har flera skadliga ämnen i blodet. Det visar en kartläggning som genomförts av miljö- och kemikalienheten vid landstinget.
Landstingets personal exponeras dagligen, både i arbetslivet och på fritiden för farliga ämnen.
Foto: Rolf Hamilton
Av 35 skadliga ämnen påträffades 16 hos någon eller några av deltagarna. Ftalater, mysker och perfluorerade ämnen fanns hos en majoritet av deltagarna.
- Eftersom det inte finns några gränsvärden för de ämnen som testades vet vi inte vilka eventuella långsiktiga effekter de har på människan, säger Erik Hemmingsson, landstingsdirektör.
De 35 ämnen som analyserades har egenskapen att de lagras i kroppen och bryts ned mycket långsamt. Några ämnen har negativa effekter på fortplantningsförmåga och fosterutveckling, exempel vissa ftalater som används som mjukgörare i plast.
Bland övriga änmnen som testades märks bland annat
det bakteriedödande medlet triklosan som används i tandkärm, sportkläder och medicinsk utrustning.
Landstingets personal exponeras dagligen, både i arbetslivet och på fritiden för farliga ämnen. Allt oftare återfinns dessa ämnen i produkter som inte förknippas med kemikalier. Det gäller exempelvis medicinska förbrukningsartiklar, golvmattor, flamskyddsmedel i textilier och datorer samt antibakteriella förband och plåster.
Det var en liten grupp anställda av olika yrkeskateogorier som testades, 15 personer. Studien kan inte peka på några arbetsrelaterade skillnader mellan försökspersonerna.
- Det är många faktorer som spelar roll för resultatet. Åldern är den mest avgörande faktorn eftersom vi samlar på oss mer främmande ämnen ju äldre vi blir, säger projektledaren Theres Olsen.
Erik Hemmingsson betonar att farliga kemikalier finns överallt i samhället.
- Vi har samlat på oss dessa ämnen genom åren, men inte därför att vi är landstingsanställda, säger han.
Landstinget kommer närmast att ta fram ett handlingsprogram för att kartlägga farliga kemikalier i varor inom Uppsala läns landsting.
- Vi måste ställa högre krav vid upphandling. Vi ska också försöka fasa ut farliga produkter, med det är inte alltid det finns några alternativ, säger Theres Olsen.
Världsnaturfonden, WWF har tidigare genomfört den här typen av provtagning, men det är första gången det sker på landstingsnivå i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!