Landstingets satsning på Grön terapi underkänns av läkare

Fackförbunden SACO, SKTF och Vårdförbundet är kritiska till planerna på att införa Grön terapi inom vården. Grön terapi är slöseri med pengar. Facken har nu krävt förhandlingar med landstinget.

Uppsala2006-02-07 00:00
- Rapporten är undermålig. Utredaren har disputerat på skogs- och friluftsliv och saknar medicinsk kompetens, säger Anna Rask-Andersen, vice ordförande för Upplands allmänna läkarförening.
Hon berättar om hur landstinget satsar en miljon på Grön terapi samtidigt som Akademiska sjukhuset dras med stora besparingar.
- Man satsar pengar på en metod som inte har någon utvärderad effekt. Bara för att det är grönt behöver det inte vara bra, säger Anna Rask-Andersen.
Hon beskriver satsningen på Grön terapi som en politisk produkt, ett beställningsjobb från miljöpartiet.

Risk för jäv
Anna Rask Andersen är också kritisk till att det är en före detta politiker, i det här fallet en miljöpartist, som står bakom utredningen.
- Det finns klara bindningar och jävsförhållanden, påstår Anna Rask Andersen.
Johan Edstav, landstingråd för miljöpartiet, tillbakavisar påståendet om jäv eftersom utredaren inte har några politiska uppdrag för miljöpartiet i landstinget.
Han tycker det är en bra rapport som partikollegan tagit fram och anser att Akademiska sjukhuset bör ligga i täten när det gäller forskning om Grön terapi.
- Lantbruksuniversitetet i Alnarp har i studier tillsammans med Lunds universitet visat att Grön terapi ger en bättre rehabilitering av sjuka människor. Det finns anledning att gå vidare med forskning och studier även i vårt landsting, säger Johan Edstav.

Avsatt en miljon
Förstudien Grön terapi, eller Natur i vården som den officiellt heter kostade ca 600 000 kronor. Landstinget har avsatt ytterligare en miljon för att gå vidare med projektet under innevarande år.
Arne Sandemo, moderat landstingsråd, är inte särskilt imponerad av Grön terapi. Den borgerliga alliansen reserverade sig när landstingsstyrelsen i fjol beslutade att anslå en miljon kronor till en förstudie.
- Det var för löst i kanterna om vad som skulle hända, säger Arne Sandemo.
Han har svårt att förstå majoritetens satsning på Grön terapi samtidigt som landstinget stänger avdelning 170 vid Ulleråker för att flytta patienterna till sjukhusområdet vid Akademiska.
- Avdelning 170 på Ulleråker bygger ju delvis på Grön terapi om man ser till den vackra naturen och miljön i området.

Studier saknas
Arne Sandemo är skeptisk till Grön terapi, bland annat därför att det saknas större studier om dess värde.
Landstingsstyrelsens ordförande, Mats O Karlsson (s) delar inte oppositionens uppfattning. Han pekar på att det forskas allt mer om Grön terapi och därför är det viktigt att Uppsala läns landsting är i framkant på området.
- Grön terapi ligger dessutom väl i linje med landstingets folkhälsoprogram, säger Mats O Karlsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om