Landstinget vill förebygga fetma - Nya dietisttjänster i länet
Fler dietister och beteendevetare ska anställas vid vårdcentralerna i Uppsalas län för att hantera det växande problemet med fetma.
— Enligt vårdöverenskommelsen 2006 ska vi utveckla strategier för att ta hand om de ökande antalet feta. Vuxna patienter är här lika angelägna som barn. Men frågan är om inte barnen är än mer angelägna.
I landstingets undersökning Liv och hälsa 2004, som UNT berättat om tidigare i veckan, framgår att den snabbt ökande fetman är ett växande problem för sjukvården. Mer än hälften av männen och fyra av tio av länets kvinnor är överviktiga. Av dessa beräknas tolv procent vara feta, vilket är en ökning på två procent sedan förra undersökningen för fyra år sedan.
Ett visst mått av förebyggande arbete pågår redan. Det finns exempelvis grupper för barn 9 - 12 år och tonåringar med övervikt där de tillsammans med sina föräldrar kan arbeta med att gå ner i vikt.
— Just nu finns det en grupp av varje, men vi kan starta fler grupper om behovet finns, säger Gudrun Tevelle, chef för folkhälsoenheten i primärvården.
— Vi håller också på att skriva på en gemensam handlingsplan för bättre matvanor och ökad fysisk aktivitet tillsammans med Uppsala kommun och idrottsrörelsen. Liknande handlingsplaner är även på gång i Enköping och Håbo.
Men Kerstin Söderlund berättar också att primärvården fått ett budgettillskott för 2006. Detta ska bland annat användas till arbete med beteendeförändringar hos överviktiga.
— Pengarna ska gå till att anställa fler kuratorer och psykologer på vårdcentralerna. Antalet dietisttjänster ska också utökas, säger Kerstin Söderlund.
För närvarande finns det 3, 5 dietisttjänster i länet, men det ska bli åtta tjänster. Det är meningen att det ska finnas en dietist i vart och en av de åtta nya distrikten, som tillkommit efter den senaste omorganisationen inom primärvården Uppsala län.
— Vi hoppas också kunna utveckla kunskaperna hos vår personal rörande överviktspatienterna. I grund och botten handlar det om att motivera dem att gå ned i vikt och det arbetet kan göras av vårdpersonalen, säger Kerstin Söderlund.
— Vi måste helt enkelt börja i ett tidigare skede med den här gruppen. Men det förebyggande arbetet får balanseras med de sjuka som också vill komma till vårdcentralerna.
Ökad kroppsvikt innebär ökade risker för högt blodtryck, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke, lungsjukdomar och vissa cancerformer, bland annat.
Men finns det planer på att bygga ut exempelvis diabetesmottagningar eller annan sjukvård som rör följdsjukdomarna till fetma?
— Nej, men det finns en stor medvetenhet om problemen och redan nu satsar vi förebyggande. Det är jätteviktigt att hitta de här grupperna som är i riskzonen för följdsjukdomar, säger Ulla Waern Jorli som är utvecklingschef på Landstinget.
Vid den senaste undersökningen Statiska centralbyrån gjort (gäller perioden 1996 - 2002) över andelen feta i varje län ligger Uppsala län på tredje plats bakifrån. Det är bara i Stockholms län och i Blekinge län som andelen feta personer var lägre. Störst andel feta fanns i Värmland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!