''Landstinget nonchalant mot trotjänare''
Uppsala läns landsting visar en nonchalant attityd gentemot anställda som har jobbat länge i landstinget. Det anser Harald Nordlund (fp) som är kritisk mot att anställda uppmanas att själva säga till om förtjänsttecken när de jobbat 25 år.
Harald Nordlund (fp) tycker att uppmaningen visar på en dålig personalpolitik.
— Jag kan ha förståelse för att arbetsgivaren vill helgardera sig mot att missa någon. Men att uppmuntra anställda att själva höra av sig är ingen bra personalpolitik. Det är chefers ansvar att veta hur länge de anställda har arbetat, säger Harald Nordlund.
Han lyfter fram kritiken i en skriftlig fråga som kommer att behandlas i landstingsfullmäktige av landstingsrådet Sören Bergqvist (v).
"Mycket hinner hända"
Barbro Ericsson, personalsekreterare på landstingets centrala kansli, medger att landstinget inte har hundraprocentig kontroll över hur länge de anställda har jobbat i landstinget. Det skulle också vara skälet till att de anställda uppmanas att själva höra av sig.
— Landstinget har väldigt många anställda. Under 25 år hinner mycket hända.
Noteringar om anställningar på landstinget började registreras i datorer först 1990. Men anställningar som ägt rum tidigare måste kollas upp i pappersarkiven som finns utspridda på landstingets många personalavdelningar.
— Det kan ju finnas felskrivningar. Och om man har en ny chef som inte känner till var personalen har jobbat tidigare så kan det uppstå fel, säger Barbro Ericsson.
"Bara att fråga"
Men Harald Nordlund tycker inte att sådana fel ska behöva uppstå.
— Vet inte chefen om hur länge personalen varit anställd så är det väl bara att fråga på ett smidigt sätt.
De anställda i landstinget får som förtjänsttecken välja mellan guldklocka, smycke eller presentkort på konst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!