Kommunen vill göra en fördjupad studie av ett spårtaxisystem i Uppsala och har sökt så kallade Elena pengar från EU för det. Studien beräknas kosta 12 miljoner kronor. Elenapengarna täcker upp till 90 procent av kostnaderna, men förutsätter att en spårtaxibana börjar byggas inom 36 månader. Om inte måste pengarna betalas tillbaka. Kommunen vill dela risken på tre. Trafikverket har gått med på det. Men landstinget säger nej.
– Spårtaxi är ett kommunalt åtagande. Vi ansvarar bara för trafikeringen, inte för infrastruktur som vägar och spår. Det är viktigt att hålla isär rollerna. Men vi ser gärna att kommunen går vidare med planerna och är med och studerar hur det utvecklas, säger landstingsrådet Erik Weiman (M).
Han anser att landstinget inte ens ska vara med och satsa pengar på utredningar.
– Skulle vi säga ja så började vi gå in och betala för saker som vi inte ska syssla med. Det finns mycket sånt och det skulle snabbt gröpa ur resurserna för de andra åtaganden vi har. Det är viktigt att vi är tydliga med det här, säger Erik Weiman.
Trafikverket vill i dagsläget inte betala mer än de fyra miljoner som var överenskommet från början.
– Vi tittar i stället på andra lösningar. Antingen kan man banta projektet eller så kan kanske landstinget ställa upp med utredningsresurser i stället för pengar, säger Bo Olsson, som sysslar med spårtaxifrågor vid Trafikverket.
Kommunalrådet Stefan Hanna (C) är beredd att dra ned på ambitionen för att klara budgeten. Det innebär att projektet bantas från tolv till åtta miljoner.
– Vi kan inte ha ett lika brett projekt utan avgränsa det mycket hårdare. Vi kan inte riskera mer av kommunens pengar, säger han.
Stefan Hanna hade dock hoppats att landstinget skulle ställa upp som medfinansiär.
– Nu går vi och Trafikverket vidare med projektet ändå. Men en förutsättning är att landstinget är med, även om de inte går in med pengar. Landstinget har ju hand om kollektivtrafiken, då har de också ett ansvar.
Om projektet går i lås och Uppsala kommun bygger en spårtaxibana, kommer landstinget att ta ansvar för driften då?
– Det får vi diskutera. Vi måste vara först överens om vad som är att betrakta som kollektivtrafik, i dag gäller det främst buss och tåg, säger Erik Weiman.
Landstinget nobbar planer på spårtaxi
Landstinget säger nej till att satsa pengar i Uppsalas nya spårtaxiprojekt. Det innebär att kommunen kan tvingas dra ner på ambitionerna när frågan ska utredas på djupet.
FAKTA
Från Resecentrum till BMC
Uppsala kommun vill utreda om det är praktiskt och ekonomiskt möjligt att bygga en spårtaxibana i stan. Syftet är att minska bilåkandet och förbättra stadsmiljön. En första utredning har gjorts. Nu vill kommunen gå vidare med en fördjupad utredning som förutom spårtaxi ska titta på andra eldrivna lösningar för kollektivtrafik. Spårtaxibanan är tänkt att gå från Resecentrum via Akademiska sjukhuset till Science Park och BMC.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!