Landstinget inför anställningsstopp
Det ekonomiska läget för landstinget i Uppsala län är fortsatt allvarligt och sparåtgärderna som gjorts har inte hjälpt. Från och med tisdag gäller därför anställningsstopp - ett beslut som väcker oro från fackligt håll.
Det har snart gått ett år sedan landstingspolitikerna började prata om att svångremmen måste dras åt för att förhindra ett stort hål i plånboken. Flera åtgärder har satts in sedan dess. Bland annat verkställandet av varslet om 260 årsarbetare, införandet av investeringsstopp, stängningen av vårdavdelning 30 C och personalpoolen Resursen på Akademiska sjukhuset. Men några resultat syns fortfarande inte. Snarare tvärtom. Landstinget riskerar att göra ett minusresultat på 79 miljoner kronor i år, vilket är -364 miljoner kronor jämfört med budget.
- Årsarbetstiden inom landstinget ökar trots besparingarna. Det är mycket konstigt, någonstans är något fel, säger Rose-Marie Lövgren som representerar Kommunals medlemmar inom landstinget.
Landstingsdirektör Kerstin Westholm är också bekymrad över att så få resultat av åtgärderna kan skönjas.
- En teori är att människor blir mindre rörliga på grund av lågkonjunkturen. Normalt brukar vi ha en omsättning på tio procent, men så har det inte varit i år. Vi har sex fler helårstjänster nu än vid årskiftet, säger hon.
I hopp om att få ordning på siffrorna beslutade landstingsstyrelsen om totalt anställningsstopp under måndagen. Stoppet gäller från i dag, tisdag, och sätter p för nyrekryteringar, ersättningsrekryteringar, tillsvidareanställningar och tidsbegränsade anställningar. Inte ens när någon ur den ordinarie personalen blir sjuk och måste stanna hemma får en vikarie sättas in. De enda som kan bevilja dispens är förvaltningscheferna.
Både Rose-Marie Lövgren på Kommunal och Agneta Wiberg, som är ordförande för Vårdförbundet i Uppsala län, har förståelse för anställningsstoppet. Men de är oroliga för att beslutet kommer att leda till sämre arbetsmiljö.
- Personalen kommer att lägga på ett extra krut och ha svårt att ta raster och gå hem i tid. Och vad händer i influensatider? Eller om en epidemi av vinterkräksjuka bryter ut på sommaren som förra året, säger Rose-Marie Lövgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!