Landstinget gör om kritiserat chefsprogram
Uppsala läns landsting skärper innehållet i chefsförsörjningsprogrammet. Färre nöjesinslag och mer fokus på hur man håller budgeten ska ge bättre chefer.
UNT avslöjade i vintras innehållet i landstingets stora chefsförsörjningsprogram. Kostnadskrävande nöjesinslag och höga konsultarvoden har ofta ägt rum under de senaste tio åren utan kontroll från landstingets revisorer.
Kritik mot utbildningen
Intern kritik efter avslöjandet har lett till förändringar i programmet. Bland annat har den mångårige chefen för programmet, Berit Asp, fått lämna projektet. Enligt uppgifter till UNT har det skett efter bland annat kritik mot hur utbildningen har varit utformad.
Bland annat avslöjade UNT en tre dagars kurs där blivande chefer på temat "konflikthantering" seglade och tältade i Stockholms skärgård för 720 000 kronor. Landstingets inhyrda konsulter som varit involverade i utbildningar har kostat uppemot 125 000 kronor per dag. Kostnaderna var tidigare okända för landstingets chefer.
Försvarar satsningarna
Landstingsrådet Mats O Karlsson (s) har försvarat satsningarna och sagt att pengarna varit väl använda. Men Berit Asp har fått ta kritiken internt.
— Man är överens om att hon inte längre ska arbeta med den här utbildningen, säger landstingets förhandlingschef Sylvia Nilsson.
Chefsförsörjningsprogrammets innehåll ska i framtiden fokusera mer på hur man som chef sköter ekonomin och personalfrågor i landstinget.
— Det har funnits synpunkter från förvaltningschefer om att det ska vara mer hårdvara i utbildningen, säger Sylvia Nilsson.
"Mjukvara" i form av kurser och föreläsningar på temat "lär känna dig själv" eller "Europa, Tyskland, Sverige — 1000 år" ska alltså inte ske i samma utsträckning som tidigare.
— Vi tycker att det har varit för lite av de hårda inslagen, säger landstingsdirektör Barbro Naroskyin.
Starten kraftigt försenad
Landstinget hade planerat att starta den nya upplagan av chefsprogrammet redan i vintras. Men den pågående utredningen har gjort att starten blivit kraftig försenad. Det senaste budet är att utbildningen startar 6 oktober med 16 nya chefskandidater.
Ökad delaktighet
En annan förändring är att utbildningens innehåll i framtiden ska styras av representanter från hela landstinget, en förändring som bland annat välkomnas av Akademiska sjukhuset.
— Vi känner en ökad delaktighet i utbildningen. Jag upplever att man har tagit hänsyn till våra önskemål i det program som nu startar, säger Erik Hemmingsson, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!