Landstinget dåligt på att ställa etiska krav vid upphandling

Svenska landsting är dåliga på att ställa etiska och social krav vid upphandlingar i låglöneländer. I Uppsala litar landstinget till att leverantörerna klarar kontrollen. "Att kontrollera själva klarar vi inte"

Uppsala2006-06-30 00:00
Organisationen Fair Trade Center har frågat upphandlingschefer vid samtliga landsting i landet vilka etiska och sociala krav de ställer i sina upphandlingar. De flesta får helt underkänt däribland Uppsala läns landsting. Här ligger också en varuförsörjningsenhet som köper in förbrukningsmaterial till fem landsting för 750 miljoner kronor om året. Mycket produceras i låglöneländer som Kina, Pakistan och Indien där många lever under otrygga arbetsförhållanden. I landstingets upphandlingspolicy finns dock ingen skrivning om etiska krav som fackföreningsfrihet, förbud mot diskriminering, barn- och tvångsarbete.

— Men vi ställer kraven ändå på våra leverantörer. Vi har cirka 500 stycken som levererar runt 40 000 olika artiklar till oss årligen, säger Torsten Brandt chef för varuförsörjningen.
I praktiken innebär det att företagen vid upphandlingstillfället talar om vilken kontrollapparat de har. Det görs vid anbudsgivningen.
— Men vi kan inte veta att det de säger verkligen uppfylls. Vi förutsätter att de själva gör önskvärda kontroller annars tvingas vi själva åka till Kina. Det klarar vi inte, säger Torsten Brandt.

Landstingets egen upphandlingsenhet arbetar efter liknande principer. Generella krav förutsätter en fungerande kontroll och det kan inte landstinget ha i alla led.
— Men när vi handlar upp exempelvis en kaféverksamhet här hemma så ställer vi kraven. Då kan vi också kontrollera att de efterlevs. Vi köper också allt mer rättvisemärkt kaffe och andra varor, säger Christina Södergren, upphandlingschef.
Landstingsrådet Mats O Karlsson (s) tror att de krav landstinget ställer räcker för att sortera ut de oseriösa leverantörerna.
— Den firma som levererar till oss men inte har justa villkor tar en risk att bli svartlistad på marknaden. Men kontrollen är svår. Inte heller privata företag som Ikea klara den, säger han.

Att landstinget inte har någon skrivning om etik i sin upphandlingspolicy förvånar honom.
— En svag punkt. Fattas det så är jag beredd att ta upp det, säger han.
Organisationen Sveriges kommuner och landsting har dock tagit fram ett förslag till nya upphandlingsregler. Där finns sociala krav med som en punkt. Enligt förslaget "bör" landstingen ställa både sociala krav och miljökrav "i den utsträckning som är påkallat med hänsyn till upphandlingens art". Men det ska inte vara obligatoriskt, "det skulle föra alltför långt".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!