Landstinget bryter mot lagen

Uppsala läns landsting bröt vid upprepade tillfällen mot arbetstidslagen förra året. Ett 30—tal läkare på Akademiska sjukhuset tilläts jobba mer än 200 timmars övertid — trots att facket sagt nej till dispens från lag om övertidsgräns.

Uppsala2004-04-27 00:00
Arbetsgivaren måste vara överens med facket för att en anställd ska få jobba mer än 200 övertidstimmar på ett år. Men den regel hölls inte på Akademiska sjukhuset förra året. Där jobbade nämligen ett 30—tal läkare mer än de 200 övertidstimmar som är en gräns i arbetstidslagen.
Av statistiken över läkarnas övertidstimmar förra året framgår att arbetsgivaren sökte dispens för läkarna, men nekades dispens från läkarnas fackförbund.

Sparplaner orimliga
Upplands allmänna läkarförening har nämligen bestämt sig för att säga nej till alla förfrågningar om dispens från 200—timmars gränsen. Anledningen är att sjukhuset i höstas gick ut med besked om att man vill minska på antalet läkare med 100 personer.
Facket tycker att landstingets ansökningar om dispens från arbetstidslagen vittnar om att sparplanerna är orimliga.
— Det är anmärkningsvärt att sjukhuset måste utnyttja folk mer än vad arbetstidslagen tillåter och samtidigt säger att man ska kunna minska läkarbemanningen, säger Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands allmänna läkareförening.
Han kommer nu att anmäla arbetsgivarens brott mot arbetstidslagen till Arbetsdomstolen. Där kan landstinget, enligt Torbjörn Karlsson, tvingas böta bortåt 380 kronor för varje övertidstimme som inte varit godkänd av facket. Omräknat på det antal timmar som läkarna överskridit arbetstidslagens gräns kan det handla om böter kring 1,2 miljoner kronor.

Arbetade utan dispens
Om landstinget hade fått dispens från lagen hade läkarna kunnat jobba upp till 416 övertidstimmar. Därefter hade det varit helt stopp för ytterligare övertid.
Men den statistik som UNT tagit del av visar att sex läkare på Akademiska sjukhuset — utan att ha fått någon dispens från arbetstidslagen — till och med jobbade mer än 416 övertidstimmar förra året. Mest av alla jobbade en läkare på röntgencentrum: 599 övertidstimmar.
Erik Hemmingsson, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset, säger att det är särskilda omständigheter som har gjort att läkare fått jobba övertid utan dispens.
— Det är sånt som händer om verksamheten kräver att man sitter kvar med en patient eller om en operation pågår längre än ens arbetstid. Det kan också bero på att läkarna tillhör en viss specialitet.
UNT: Facket anser att det här visar att sjukhuset har för få läkare. Håller du med?
— Nej. Däremot finns det skäl för oss att se över planeringen av läkarnas arbetstider. Det finns inget egenvärde för oss i att beordra mer övertid för läkarna. Det här visar bara att sjukvårdens verksamhet är svår att planera.
Enligt Torbjörn Karlsson finns det många andra läkare på sjukhuset som ligger nära gränsen för 200 övertidstimmar.
— Det visar att vi har för få individer i systemet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!