Landstinget bröt mot avtal

Staffan Meurling, Uppsala vaccinationsbyrås ägare, stämde landstinget för att ha frångått ett överenkommet avtal. Tingsrätten ger honom rätt och anser att landstinget har gjort sig skyldigt till ett ”flagrant avtalsbrott”.

Uppsala2011-11-02 08:48

2008 skrev Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i landstinget ett treårigt avtal med privata vaccinationskliniker, däribland Uppsala vaccinationsbyrå, för att erbjuda patienter över 65 år och andra riskgrupper gratis vaccinationer mot influensa och pneumokocker.
Byråns avtal sträckte sig fram till 31 augusti 2011 och ersättning bestod av två delar, dels en ”stickavgift” och dels vaccinkostnaden.
I slutet av 2009 fick Staffan Meurling en e-post, där landstinget skrev att ersättningen skulle halveras på grund av ett politiskt beslut. Från att tidigare ha fått 150 kronor per vaccinerad patient skulle kliniken nu få 75 kronor per stick.
– Jag protesterade så klart mot det hela men fick inget svar på två tre månader, säger Staffan Meurling.

Tvisten fortsatte och Staffan Meurling ville få till en förlikning. Enligt honom hotade landstinget med att inte förlänga avtalet från augusti 2011 under diskussionerna och när mötena inte ledde framåt blandades jurister in. Uppsala tingsrätt anser dock att landstinget har gjort sig skyldigt till ett uppenbart avtalsbrott. Ersättningen skulle följa den som utgick till Akademiska sjukhuset och primärvården och därför ansåg landstinget att det fanns utrymme för justeringar i avtalet utifrån årliga förändringar i vaccinkostnader.

Men tingsrätten tycker inte att förändringarna har haft sin grund i förändringar i priset: ”Det är utrett att den huvudsakliga anledningen till vägran att betala ut avtalade ersättningar varit önskan att spara pengar”, står det i domen.
Nu är landstinget ålagt att betala för den uteblivna ersättningen samt rättegångskostnaderna, sammanlagt cirka 380 000 kronor.
– Rätt ska vara rätt och skriftliga avtal ska följas. Landstinget slösar med skattebetalarnas pengar, de skulle man kunna använda till något annat tycker jag, säger Staffan Meurling.

Landstingets hälso- och sjukvårdsdirektör Annika Brehmer vill i dagsläget inte kommentera tingsrättens dom.
– Vi har precis fått domen och vi behöver analysera den för att se vad den får för konsekvenser, säger hon.
Men det kan bli aktuellt att överklaga till högre instans.
– Vi har inte hunnit ta ställning än men det är en av de möjligheter vi får titta på för att veta hur vi ska gå vidare, säger hon

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!