Landstinget bidrar inte till tillnyktringsenhet
Berusade personer som omhändertas av polisen ska föras till en tillnyktringsenhet, som landstinget ska vara huvudman för.Det föreslår en statlig utredning inom kort.I Uppsala har landstinget just sagt nej till att bidra till en tillnyktringsenhet.
— Jag är småsur och irriterad. Nu blir det nog inget av det här, säger Roger Jo Linder, chef på Uppsala kommuns kontor för vuxna med funktionshinder.
Den uteblivna tillnyktringsenheten får även negativa följdeffekter.
— Vi hade planerat att söka runt en halv miljon kronor i statsbidrag för projekt i anslutning till detta. Men det går inte nu, säger Roger Jo Linder.
"Inte vårt uppdrag"
Enligt Bertil Jansson, chef för landstingets psykiatridivision, har landstingsledningen aldrig avsett att bidra ekonomiskt. En tillnyktringsenhet är inget som landstingspolitikerna har beställt.
— Det är inte en del av vårt uppdrag. Vi ska använda våra pengar till sådant som är hälso- och sjukvård. Men vi avvaktar den statliga utredning som tittar på det här, säger Bertil Jansson.
Gunnar Holmberg, sakkunnig på Justitiedepartementet, har på regeringens uppdrag utrett frågan om ansvaret för berusade personer som polisen omhändertar.
— Jag kommer att föreslå att polisen tar berusade personer till en tillnyktringsenhet, som landstinget ska vara huvudman för, säger Gunnar Holmberg.
Beklagar avhopp
Han känner till läget i Uppsala.
— Det förvånade mig faktiskt att landstinget hoppade av. Det är tråkigt, säger Gunnar Holmberg.
I dag finns tillnyktringsenheter på 11 platser i Sverige. I alla utom ett fall är landstinget huvudman. Idén är att omhändertagna personer får nyktra till under tillsyn av medicinsk expertis. I dag lämnas omhändertagna, som ofta är i mycket dåligt skick, i polisarresten.
Ett bra koncept
— Polisen tar ett stort ansvar trots att vi saknar kompetens när det gäller medicin och vård. En berusad kan ha tagit tabletter eller vara sjuk och bara lukta sprit, säger Tommy Bringholm, utvecklingschef vid Uppsalapolisen.
Statistiskt sett görs fyra omhändertaganden per dygn av det här slaget av Uppsalapolisen.
— Men det kan ju variera kraftigt mellan dygnen. Och våldsamma och hotfulla personer skulle även i fortsättningen vara vårt ansvar, säger Tommy Bringholm.
Han hoppas att Göran Holmbergs utredning ska förändra läget.
— Det här är ett jättebra koncept. Vi ska träffas igen och diskutera och jag lever på hoppet. Men att det blir något under 2006, det tror jag inte, säger han.
FAKTA
Sammanlagt skulle tillnyktringsenheten i Uppsala kosta drygt 1,6 miljoner kronor. Kommunens skulle bidra med 300 000 kronor, liksom landstinget. Resten skulle polisen bidra med.
Den18 januari lämnar Gunnar Holmberg sitt betänkande till justitieminister Thomas Bodström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!