Landstinget berett klubba igenom vårdval

På tisdagen ska Vårdval Uppsala bli verklighet. Det ger vem som helst möjlighet att starta en vårdcentral i länet. Men landstingspolitikernas åsikter om effekterna går i sär.

Uppsala2009-06-15 17:49
- Det handlar om att sätta producenten i centrum i stället för patienten, säger landstingsråd Sören Bergqvist (V).

En stor del av måndagens landstingsfullmäktige handlade om det nya ersättningssystemet för primärvården - som i sin tur är en förutsättning för fri etablering av vårdcentraler och mödravårdscentraler. Genom systemet ska alla vårdgivare kunna konkurrera på lika villkor. Men den rödgröna oppositionen riktade skarp kritik mot systemet, som de tvärtom tycker skapar en orättvist och ojämlik vård. De vill att vårdcentraler i områden där befolkningen har ett större vårdbehov får extra stöd. Om inte socioekonomiska faktorer tas med i beräkningen varnar oppositionen för att vårdvalsreformen kommer att slå snett. Fattiga och invandrartäta stadsdelar kommer till exempel att få svårare att locka vårdföretag till sig.

- Ersättningssystemet är orättvist. Man ser inte till det behov som finns. Tog man hänsyn till socioekonomisk vårdtyngd skulle det bli mer rättvist. Risken är att det leder till ojämlik fördelning av vård i länet. Lockelsen att starta verksamhet utanför centrala Uppsala torde vara begränsad med det här systemet, säger landstingsråd Marlene Burwick (S).

Läkaren och fullmäktigeledamoten Claes Sundelin (S) pekade i sin tur på att flera landsting som infört vårdvalsmodellen har inkluderat socioekonomiska faktorer. Bland annat har landstinget i Stockholm beslutat sig för att göra det, och landstinget i Skåne betalar till exempel ut mer ersättning till vårdcentraler i områden med många ensamstående föräldrar, arbetslösa och utlandsfödda.
- Det är väl dokumenterat att det finns skillnader i fråga om vårdtyngd, sjukdom och behov beroende på levnadsvillkor. Den insikten har nått flera landsting, säger Claes Sundelin.

Ismail Kamil (FP), som lett arbetet med det nya ersättningssystemet, tycker däremot inte att det finns någon anledning att göra sådana förändringar för Uppsala läns del.
- Vi kan inte jämföra oss med Stockholm eller Skåne. De har ett helt annat ersättningssystem, men vi kommer att följa deras arbete noga och är beredda att ändra vårt system om det visar sig finns behov att göra det. Vi har också satsat 2,5 miljoner kronor på tolkersättning. På så vis följer stödet patienten som behöver tolk.
Den borgerliga alliansen kritiserade i sin tur oppositionen för att vara bakåtsträvare.
- Varför är det så hemskt när någon vill driva bra vård på ett billigare och smartare vis. Vad är det för fel på mångfald, frågade Ludvig Larsson (FP).

Landstingsfullmäktige klubbade igenom förslaget om det nya ersättningssystemet för primärvården. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.
Landstingsfullmäktige beslutade även att landstinget i Västmanland och landstinget i Uppsala län ska samarbeta om sjukhusmaten, vilket innebär att maten som serveras i Uppsala län kommer att lagas i Västerås i framtiden. Även i denna fråga reserverade sig oppositionen. Beslut togs också om att patientavgifterna för barn och ungdomar under 20 år ska tas.
FAKTA
Vårdval
Vårdvalsmodellen, som landstingsfullmäktige beslutade sig för att införa 23 februari i år, innebär att landstinget ska införa ett vårdvalssystem som ger patienten rätt att välja mellan olika vårdgivare. Det innebär även att fri etablering av vårdbolag införs. För att få starta en vårdcentral eller mödravårdscentral måste man uppfylla vissa krav som hälso- och sjukvårdsstyrelsen ställer. på tisdagen väntas styrelsen godkänna regelverket.
Vårdgivarna får ersättning från landstinget för vården som de ger. En ny ersättningsmodell kommer att gälla från första juli. Den innebär bland annat att barnavårdscentraler och mödravårdscentraler får mer pengar än tidigare, att basersättning per listad patient sänks och att besöksersättningen höjs samt att Heby, Älvkarleby, Tierps, Östhammars och Håbo kommuner får en extra ersättning. När barnet/familjen har behov av tolk utgår också en extra ersättning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om