Landstinget anmäls för avtalsbrott

Skyddsombudet vid landstingets ledningskontor anmäler landstingsledningen till Arbetsmiljöverket. Anledningen är den pågående omorganisationen av landstingsledningskontoret, LLK.

Landstingets kansli Uppsala

Landstingets kansli Uppsala

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2015-12-29 07:00

– Informationen i samband med omorganisationen har varit under all kritik och det samverkansavtal vi har med arbetsgivaren har inte följts, säger Christianne Simson, skyddsombud för Visionklubben vid LLK.

Omorganisationen är en följd av att den politiska organisationen med beställare och utförare ändras.

När beslut om förändring av den politiska organisationen fattats, måste också tjänstemannaorganisationen ändras, och i maj i år togs en konsult in för att göra en översyn av ledningsfunktionerna. En drygt 50-sidig apport var klar i oktober.

I november hade fackklubbarna ett samverkansmöte med ledningen, men fick då förslag till förändringar på bordet. Först 30 november skickades konsultrapporten över till klubbarna:

– Det var ett arbetsmaterial, och vi behövde bearbeta förslagen innan vi lämnade dem vidare till de fackliga representanterna, säger Lars-Olof Fagerströms, administrativ direktör vid LLK, och den som lett arbetet med omorganisationen.

De fackliga ombuden fick alltså inte möjlighet att se konsultrapporten, och inte heller några andra förslag innan de satt i samverkansmöte med ledningen 18 november. Samtidigt blev det klart att fem personer på produktionsavdelningen, utförardelen av LLK, flyttas till andra avdelningar, och kommunikation och it upphör som egna avdelningar och blir delar av den administrativa avdelningen.

Genom att hälso- och sjukvårdsavdelningens uppgift från årsskiftet inte längre kommer att vara en beställarfunktion, har direktör Annika Brehmers uppdrag upphört, och hon återgår till tjänsten som chefsläkare. För det 40-tal anställda på hälso- och sjukvårdsavdelningen kom beskedet om Annika Brehmer som en chock:

– Vi går igenom en stor omorganisation och står utan egen chef med personal- och arbetsmiljöansvar. Många är väldigt oroliga, det känns som om hela havet stormar och ingen står vid rodret. Vi har inga invändningar mot att organisationen förändras och utvecklas, men det minsta man kan begära är att all personal informeras och kan samverka i rimlig tid, säger Christianne Simson.

Lars-Olof Fagerström beklagar om de berörda facken, förutom Vision också Saco, inte tycker att de fått information:

– Men omorganisationen av hälso- och sjukvårdsavdelningen har inte börjat, och där kommer vi att samtala med alla berörda innan förslag läggs och beslut om den nya organisationen fattas. Från årsskiftet har landstingsdirektör Kerstin Westholm mandat att leda avdelningen fram tills att den nya direktören tillträder sin tjänst i april, säger Lars-Olof Fagerström.

Bakgrund Landstinget flyttar och omorganiserar

Beslutet att lämna beställar- utförar-modellen fattades av landstingsfullmäktige i december 2014, att gälla från 2016. Allianspartierna reserverade sig och ville att det skulle gälla från 2017.

Landstingsledningskontoret omfattar nu åtta olika avdelningar med omkring 140 anställda.

Den kommande organisationen under ledning av landstingsdirektören med stöd av utvecklingschef och forsknings- och utvecklingsdirektör, kommer att ha fem avdelningar ledda av direktörer. Avdelningarna är hälso-och sjukvård, HR, ekonomi, regional utveckling och administration.

Från 2017 är planen att landstinget och det nuvarande regionförbundet går samman till Region Uppsala. Landstingsdirektören som tillträder i april, Staffan Isling, blir då regiondirektör.

Landstings-/regionkontoret kommer att flytta till lokaler som nu byggs vid Resecentrum i september 2016.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om