Det sägs att kockar bara lagar makaroner till middag åt sig själva. Någon som däremot tar med sig jobbet hem är Annika Carlborg, som till vardags arbetar som landskapsarkitekt. På den egna trädgården läggs också en del eftertanke och energi.
– Jag sitter mest vid skrivbordet och ritar faktiskt, det är parkarbetarna som verkställer ritningarna. Så att vara ute och pyssla i min egen trädgård blir ju ändå inte samma sak. Men jag använder mycket av kunskapen från mitt yrke när jag jobbar i min egen trädgård, säger Annika Carlborg.
När man går igenom trädgården slås man av hur genomtänkt den ser ut, med växter i olika strukturer och nivåer.
– Jag har fokuserat på gröna växter här för att det är fint i mörkret. Sedan tycker ögat om variation och därför har jag valt att ha olika nivåer och struktur på växterna, säger hon.
Annika Carlborg är uppväxt på landet fyra mil utanför Uppsala. Pappan är lantbrukare och även den yngste brodern. Intresset för natur och växtlighet finns alltså inom familjen.
– Lite det där att man tycker om att det växer, det kommer nog hemifrån. Vi hade det nog ganska bra när jag var liten med djur och närhet till natur, men jag vill bo i stan för det är smidigt och jag är lite mörkrädd, säger hon.
Här och var i trädgården finns det ätbara växter som fruktträd och bärbuskar.
– Man kan odla mer än man tror. Här har jag ett persikoträd till exempel. Det går att ha det här om man har det mot en vägg, då blir det varmare och lä, säger hon.
I ett annat område i trädgården finns åtta pallkragar med grönsaker och bär. Där odlas bland annat krusbär, jordgubbar och hallon. I en pallkrage växer en treenighet av squash, bönor och majs.
– Jag väljer bara sånt vi faktiskt äter. Innan tänkte jag att jag skulle odla kål eller rädisor, men det var inte så många som ville äta det, säger hon.
Överlag har hon tänkt på att bygga olika nivåer och "rum" i trädgården.
– Det ser snyggt ut helt enkelt. Uppsala är ju helt platt, så det är lite mysigt att kunna gå upp och sedan ner. Jag har också tänkt på att det ska vara lite olika sittplatser som passar olika tider på dygnet.
Annika Carlborg säger att hon har ett annat tänk gällande sin egen trädgård och offentliga miljöer. När det gäller att planera offentliga miljöer i jobbet är det viktigaste att det inte kräver för mycket skötsel.
– Det kostar pengar i arbetstimmar. Man kan inte heller experimentera så mycket, det är ju våra skattemedel. Hos mig kan jag testa och bara ta sånt jag tycker är snyggt.
Hon säger även att de har andra aspekter att ta hänsyn till i offentliga miljöer, som trygghetsaspekten. Till exempel planterar de ogärna stora buskar i en park eftersom man kan få känslan att någon står bakom.
– Men det går att göra det fint och mysigt men ändå tryggt. Det finns vissa bostadsbolag i Gottsunda som bara röjer varenda buske, utan att tänka ut andra sätt att göra fint på, säger hon.
Annika Carlborg delar även med sig av sina bästa trädgårdstips.
– Ett tips är att titta på sociala medier, där står det ofta enkelt och tillgängligt. När man besöker plantskolor kan man bli förvirrad av begrepp som väldränerad och solitär. Sedan kan man fundera över vad man vill ha trädgården till. Vill man ha något att odla eller titta på och hur mycket tid vill man lägga?
I sin egen trädgård är hon mest nöjd med att man kan träffas många och att växterna klarar sig bra själva. Hon tycker att det är viktigt att växterna klarar sig på regnvatten och vattnar bara grönsakerna.
– Jag kan tycka att det blivit rätt mysigt, sen är det bra att vi fått till lite olika sittplatser, säger Annika Carlborg.
På senare tid har hon märkt att det finns ett ökande odlingsintresse bland folk. Hon tror att många mår bra av att hålla på med växter.
– På SLU där jag pluggade forskar man om rehabiliteringsträdgårdar. På jobbet håller vi nu på med hospitalsträdgården och gör om den, det ska bli en stadsdelspark för hela Ulleråker. Då tänkte jag på de som vårdades på Ulleråkers sjukhus. De hade självförsörjning och växthus och jobbade i trädgården. De blev kanske inte så bra behandlade, men jag tänker att de nog mådde bra av att arbeta i trädgården. Det ger ju något tillbaka, har man planterat något så växer det, säger Annika Carlborg.