Landshövdingen inte oroad av siffrorna

Landshövding Peter Egardt känner inte igen sig i siffrorna, men medger att han blev bekymrad när han såg dem. I stort känne han dock ingen oro.

Peter Egart Landshövding Uppsala

Peter Egart Landshövding Uppsala

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2013-04-02 09:58

– Det är aldrig roligt att få låga siffror i en medarbetarundersökning. Men när jag kollade hela undersökningen och såg de bakomliggande variablerna blev jag lugnare. Den visar att många känner att det är högt i tak på arbetsplatsen och trivs med arbetsuppgifterna.

Hela ledningen får ju lägre siffror än 2010.

– Undersökningen gjordes i mars förra året. Då var vi mitt i en stor förändringsprocess. Bland annat hade vi en diskussion om vi skulle arbeta i öppet landskap eller egna rum. Vi bedrev också ett ganska tufft arbete för att få en ekonomi i balans. Jag tolkar inte de siffrorna som ett missnöje, mer som en oro för förändring.

Saco tycker att du har så många externa uppdrag så du inte riktigt hinner med att leda länsstyrelsen.

– Jag har inte hört den kritiken förut. Jag tycker att jag hinner med att leda. Så många uppdrag har jag inte. Jag vill dessutom vara en aktiv chef. Ingen som klipper band. Jag jobbar tätt tillsammans med mitt länsråd och jag tror de flesta myndighetschefer är professionella i dag.

Hur ser du på kritiken att vissa medarbetare ska ha känt sig överkörda, bland annat när det gäller Seminarieparken?

– I vissa principiellt viktiga frågor där flera olika intressen är inblandade är det min roll som myndighetschef att fatta beslut. I fallet Seminarieparken hade vi att ta ställning till om byggplanerna stred ”påtagligt” mot riksintresset. Flera av våra sakkunniga ansåg det. Med stöd av vår rättsenhet kom jag fram till att byggplanerna inte påtagligt stred mot riksintresset. Hade min chefsjurist sagt annorlunda skulle jag inte ha tagit beslutet.

Enligt Peter Egardt är det inte ovanligt att en landshövding går emot sina sakkunniga. Det har hänt i andra ärenden också.
– Fullerö till exempel. Där anmälde en tjänsteman sig emot beslutet, säger han.

Du är ganska frispråkig. Har bland annat sagt att Uppsalaborna lider av lillebrorskomplex och att du vill ha flyg vid Ärna. Kan inte det väcka ont blod?

– En landshövding har två uppgifter – att vara chef för myndigheten och se till att lagar och förordningar efterlevs lokalt och regionalt. Det ska vi göra utan att tycka en massa. Sedan ska jag också främja länets utveckling genom att tala om för riksdag och regeringen vad jag anser bör göras. Då ska jag säga vad jag tycker. Men jag säger aldrig något under tiden vi själva gör en utredning. När det gäller Ärna så sade jag vad jag tyckte först när miljöprövningsdelegationen redovisat sitt arbete. Det är jätteviktigt. Annars skulle det påverka förtroendet för hela länsstyrelsen.

Sammantaget känner inte Peter Egardt så stor oro för resultaten i undersökningen, utan ser den mer som ett instrument för att sätta fokus på problem inom organisationen.
– Det ska fungera som varningsklocka och det ska det också användas till. Nu har vi problem med stress på flera arbetsplatser och det jobbar vi för att minska. 

Han har bland annat anställt en handläggare för plan- och byggärenden så att de ska gå snabbare att hantera.
– Det är en chefs uppgift. För en länsstyrelse i allmänhetens tjänst, säger Peter Egardt som hoppas på bättre siffror både för sig och länsstyrelsen år 2014 när nästa medarbetarundersökning görs.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om