Landsbygdspartiet: "Värna det småskaliga"

Landsbygdspartiet oberoende Uppsala kommun. Ett kanske lite krångligt namn, men partiprogrammet är glasklart: Stoppa centraliseringen och värna kransorterna och landsbygden.

Vill växa. Claes Littorin och Landsbygdspartiet siktar på att nå de drygt 3 000 röster som troligen behövs för att nå fullmäktige. 2018 fick de 1 689. Med över 55 000 människor som i dag bor utanför Uppsala stad ser de en god chans.

Vill växa. Claes Littorin och Landsbygdspartiet siktar på att nå de drygt 3 000 röster som troligen behövs för att nå fullmäktige. 2018 fick de 1 689. Med över 55 000 människor som i dag bor utanför Uppsala stad ser de en god chans.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-09-08 05:00

Claes Littorin är frontfigur i Uppsala för Landsbygdspartiet, som ställer upp i såväl fullmäktige- som regionvalet. Han bor i Bladåker norr om Knutby och är lantbrukare. Men inte länge till. 

– Vi har ledsnat och håller på och avvecklar. Från och med nästa år blir det inget. Jag hade velat fortsätta. 

Anledningen: han känner sig motarbetad av myndigheterna, som sätter allt fokus mot stordrift. Hans verksamhet går i stå på grund av just det som Landsbygdspartiet oberoende (LPO) vänder sig mot, säger han.

– Det viktigaste för oss är att verka för decentralisering och småskalighet. Det genomsyrar alla våra frågor.

Claes Littorin menar att med de oroligheter som uppkommit i världen står det tydligt att deras politik behövs och att den hade gjort att Sverige haft bättre beredskap och kunnat möta problemen bättre. 

– Allt stannar av när vi gör oss importberoende.

Att mindre företag i kransorter eller ute på landsbygden "inte har en chans" i upphandlingar ser Littorin också som ett stort problem. 

– De kan inte konkurrera mot storföretagen. Upphandlingar som görs centralt är inte bra, och ofta sämre för miljön, till exempel det här med skoltaxi, att den åker fyra mil enkel väg tom, i stället för att en lokal firma kunde ha löst det.

undefined
Claes Littorin på gården i Bladåker. Han berättar att han kommer att avveckla sin verksamhet nästa år.

En fråga som även drivs på riksplanet inom partiet är differentierad skatt, det vill säga att de som bor på landsbygden – långt från den service som mycket av skattepengarna spenderas på – ska betala mindre. 

– Att merparten av all service hamnar i huvudorten är inte så konstigt. Men det är långt att ta sig dit för landsbygdsbor och sådant som inte behöver centraliseras gör det ändå. Det betalas skatt för sådant man inte har glädje av. Vi menar att ju längre bort ifrån servicen du bor, desto mindre skatt ska du betala. Det får man inte av lagskäl i nuläget, men vi driver på det här. 

Inbakat i frågan har man även gratis kollektivtrafik, eftersom bussnätet är så mycket glesare utanför storstaden, och en mindre skattehöjning för stadsbor ("kanske 10–15 öre"). 

I partiprogrammet finns en punkt om kommundelning. Att Uppsala skulle bilda en egen kommun och en eller fler kommuner bildas av resterande områden.  

– Vi får betala för satsningar som görs enbart för stan. I det långa perspektivet är vi beredda för en sådan lösning om det fortsätter såhär, säger Claes Littorin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!