Bilförare med skulder riskerar att bli av med fordonet

Uppsalaföretagaren Lars Östman lånade ut sin lastbil till en man med skulder. När den skuldsatte mannen stoppades i en trafikkontroll tog Kronofogden lastbilen. "Vansinne, den är ju min", säger Lars Östman.

Lars Östman överklagade beslaget av lastbilen men fick nej. Nu återstår för honom att gå till domstol. På bilden en annan lastbil.

Lars Östman överklagade beslaget av lastbilen men fick nej. Nu återstår för honom att gå till domstol. På bilden en annan lastbil.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2023-11-21 05:00

Lars Östman driver en skrotfirma i Uppsalatrakten och berättar att han i början av november lät en vän låna en lastbil han använder i företaget. När vännen stoppades i en trafikkontroll såg polisen att mannen var registrerad för skulder hos Kronofogden. Det ledde till att lastbilen togs i beslag.

undefined
Lars Östman överklagade beslaget av lastbilen men fick nej. Nu återstår för honom att gå till domstol. På bilden en annan lastbil.

Som lagen är skriven riskerar den som har skulder och sätter sig bakom ratten på en bil att den beslagtas.

– Den som kör fordonet räknas vara i besittning av det. Är personen registrerad för skulder kan det bli fråga om utmätning av fordonet, säger Anders Fahlén Sundblad, sektionschef vid Kronofogden i Uppsala.

Vem som står som ägare i fordonsregistret spelar ingen avgörande roll.

– Fordonsregistret är inget register över ägare. Det visar bara vem som är betalningsansvarig för olika typer av avgifter, uppger Anders Fahlén Sundblad.

undefined
Om den person som sitter bakom ratten har skulder är grundregeln att fordonet tas i beslag. Det uppger Anders Fahlén Sundblad vid Kronofogden.

Lars Östman överklagade till Kronofogden och skickade med fakturan från lastbilsköpet. Men han fick avslag med motiveringen att han inte lyckats bevisa att han äger lastbilen. För att driva ärendet vidare hänvisas han till tingsrätten.

– Det här är inte riktigt klokt. Jag behöver lastbilen i mitt jobb men straffas bara för att jag lånade ut den, säger Lars Östman.

Sannolikheten att en skuldsatt förare blir av med fordonet har ökat i och med en regeländring från i fjol. Då infördes en bestämmelse om så kallad distansutmätning vilken gjort det lättare för Kronofogden att utmäta fordon som stoppats av polisen. Dessutom har polisen fått tillgång till Kronofogdens register via en app i mobilen.

undefined
Numera kan polisen direkt i mobilen se om en förare har skulder och då kopplas Kronofogden in. Det säger Conny Salestedt, trafiksamordnare vid polisregion Mitt.

– Appen med skuldregistret och de nya reglerna för distansutmätning har gjort stor skillnad, säger Conny Salestedt, trafiksamordnare vid polisen i Region Mitt.

– Stoppar vi en förare ser vi direkt i appen om personen har skulder. Vår rutin är att höra med Kronofogden om fordonet ska tas i beslag och det gör vi allt oftare.

undefined
Om någon har lös egendom i sin besittning anses egendomen ägas av den personen. Det framgår av utsökningsbalken.

En bilägare som på felaktiga grunder blir av med sin bil sedan den körts av en skuldsatt person har goda möjligheter att få tillbaka fordonet. Det menar i alla fall Anders Fahlén Sundblad. Det gäller dock att ägaren kan bevisa att hen äger fordonet, exempelvis med ett köpekontrakt.

Sedan början av september har Kronofogden beslagtagit ett tiotal fordon från skuldsatta personer i Uppsala län som stoppats av polisen i trafikkontroller. Några siffror för tidigare perioder finns inte.

Utmätning

Kronofogden kan utmäta till exempel en bil om den körs av en skuldsatt person, även om fordonet är registrerat på någon annan. En orsak till bestämmelsen är att skuldsatta personer inte ska kunna undkomma utmätning bara genom att skriva över sina tillgångar på andra.

Enligt utsökningsbalken ska en skuldsatt individ "anses vara ägare till lös egendom som han har i sin besittning, om det inte framgår att egendomen tillhör någon annan."  Kronofogdens beslut kan överklagas till domstol. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!