Lämnade huset – stortrivs med orangeri och vinkällare

Efongo och Anna Imbia sålde huset i Vilan och fann sitt nya hem i en av Uppsalas nyaste stadsdelar, Rosendal. Trots byggarbetsplatser åt alla håll har de nu funnit sin oas.

Anna och Efongo har bott i Rosendal sedan november förra året. De trivs bra i stadsdelen och saknar inte villalivet i Vilan.

Anna och Efongo har bott i Rosendal sedan november förra året. De trivs bra i stadsdelen och saknar inte villalivet i Vilan.

Foto: Cassandra Grönlund

Uppsala2020-08-16 06:00

Uppsala bygger mest i landet. I en serie artiklar berättar UNT om de nya områdena i och omkring stan. Scrolla ner för att läsa fler artiklar i serien.

– Vi åker upp så ska du få se orangeriet. Där brukar jag sätta mig med min lunch eller med morgonkaffet, berättar Anna Imbia, medan hon trycker på hissknappen.

Vi befinner oss i Rosendal, närmare bestämt vid Grindstugan i det som kallas Rosendal etapp två, och på andra sidan gräsfältet skymtar man Ångströmlaboratoriet och Sten Sture-monumentet.

Plötsligt knakar hissen till och stannar upp. Men dörrarna öppnas inte. Anna och hennes man Efongo ser frågande ut. Några minuter senare är en hisstekniker på väg och i hissen berättar Anna och Efongo om varför de valde att flytta till Rosendal.

– Vi hade ett hus i Vilan, men när barnen skulle flytta hemifrån kände vi att huset hade för många rum för att vi skulle hinna njuta av det, säger Anna.

– Vi har bott på många platser tidigare, både på landet i Fjällnora och inne i stan. Vi kände att vi ville tillbaka till stan och kikade på en lägenhet på Kungsgatan. Vi la till och med ett bud, berättar Efongo.

Läs mer: Här är områdena som växer mest – se dem från ovan här

undefined
Gemensamhetsytorna gör att det känns som att de känner sina grannar berättar Efongo och Anna. "Det känns som att man har bra koll på varandra, precis som i ett villaområde".
undefined
Brf Grindstugan är en av Rosendals fastigheters byggen.

Men så bestämde de sig för att kolla på en lägenhet i den nybyggda fastigheten Brf Grindstugan i Rosendal.

– Det var nästan lika nära stan och vi hade aldrig sett något liknande, med både vinkällare, orangeri och takterasser, säger Efongo.

Debatterna kring den nya stadsdelen Rosendal har varit flera genom åren. Boende har klagat på att parkeringarna är för få och många har varit trötta på det ständiga nybyggandet i området. Men Efongo och Anna känner inte att det finns mycket att klaga på.

– Vi trivs jättebra, jag har till och med fått min mamma och vår son att köpa lägenheter här i huset, säger Efongo.

– Här finns det mesta, jag cyklar mycket och bussarna går hela tiden. Bredvid vårt hus bygger de ett parkeringsgarage och nu under corona har vi stått gratis på en parkering här nedanför också. Så det har funkat bra.

Att det ständigt byggs ute på gatan stör dem inte heller.

– Har man stängda fönster så hör man ingenting av byggandet.

– Nej, och det kommer ju att bli bättre när de är klara. Sedan är det lite roligt att följa byggandet, de är så snabba, det är fascinerande, säger Anna.

undefined
Frågn den virtuella anslagstavlan kan man se när nästa buss går, boka lokaler och boka poolbil. Men det mesta sköter paret från sina mobiler.

 

undefined
Längst ner i Anna och Efongos lägenhetshus har de en gemensam och tempererad vinkällare. Här har de haft fester och förvarar sina vinflaskor tillsammans med sina grannar.

Brf Grindstugan är, likt många lägenhetshus och byggen i Rosendal, nytänkande jämfört med äldre byggen. På Uppsala kommuns hemsida berättar man om visionen kring Rosendal som stadsdel. Där beskrivs stadsdelen som ett innovativt bostadsområde med många nya idéer om hur en stadsdel ska byggas.

Längs med gatorna byggs det hus i olika höjder, med varierande fasader och utseende. En del hus har takterrasser, en del har fasad i tegel och en del har stora fönster. 

Flera bostadsbolag har satsat på klimatsnåla huskroppar och försökt bygga på nya vis med lägenheter för människor som vill bo i kollektiv och för människor som vill följa sin vattenförbrukning via mobilen. Det som paret Imbia återkommer till när de berättar om Rosendal är närheten till allt.

– Här finns det man behöver. En matbutik ska öppna alldeles intill, vi kan laga våra cyklar i källaren och vi kan odla i orangeriet längst upp i huset. Det finns ett café, en restaurang och träningslokaler och det är nära till stadsskogen och till stan, säger Anna.

Till sist hör vi dörrarna till hissen dras upp utifrån och hissteknikern släpper ut oss från hissen. Om man ska klaga på något så är det kanske hissarna?

– Ja, annars är det bra här, säger Anna och skrattar.

undefined
Anna har startat en yogastudio i en av de kommersiella lokalerna på bottenvåningen i huset och Efongo äger ett tryckeri i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!