JK: "Inget miljonskadestånd till Lambertz"

Göran Lambertz ska få 18 000 kronor i skadestånd för den tid han satt häktad misstänkt för våldtäkt, enligt Justitiekanslern. Han hade begärt totalt en miljon i skadestånd.

Efter att ha släppts från häktet valde Göran Lambertz att på en handskriven lapp stämma staten på en miljon kronor, bland annat för publicitetsskada i samband med att han suttit häktad.

Efter att ha släppts från häktet valde Göran Lambertz att på en handskriven lapp stämma staten på en miljon kronor, bland annat för publicitetsskada i samband med att han suttit häktad.

Foto: Markus Lundqvist

Uppsala2021-04-26 13:54

Det skadestånd som Justitiekanslern (JK) anser att staten bör ge tidigare justitierådet Göran Lambertz gäller för de två veckor han satt frihetsberövad, skriver tidningen Dagens Juridik. Däremot anser JK inte att han har rätt till skadestånd för fel och brister han hävdar fanns i utredningen och som enligt Lambertz ledde till att han felaktigt häktades. 

Förutom skadestånd för den tid han satt häktad har Göran Lambertz också begärt ersättning för att ha drabbats av skada utöver frihetsberövandet, på grund av "fel och försummelser" i utredningen.

I svaromålet från JK slås i stället fast att den nu nedlagda utredningen varit "noggrann" och "gedigen".

– 18 000 kronor är standardbeloppet för två veckors frihetsberövande, så i den delen var Justitiekanslerns inställning väntad, säger Göran Lambertz till UNT.

Enligt Göran Lambertz kommer han nu sannolikt att få yttra sig över JK:s svaromål innan fallet så småningom avgörs efter rättegång i Stockholms tingsrätt. I en skriftlig kommentar till JK:s yttrande pekar han åter på de brister som han menar fanns i utredningen och som enligt Lambertz ledde till "en mycket stor obalans" i behandlingen av hans och den målsägande kvinnans uppgifter.

Göran Lambertz anmäldes i mellandagarna för att ha våldtagit en kvinna i 30-årsåldern i sin bostad i Uppsala på julaftonsnatten. Han greps 8 mars och häktades senare på den starkare misstankegraden. 23 mars meddelade åklagaren att förundersökningen lades ned och Göran Lambertz släpptes. Han har hela tiden nekat till misstankarna. 

Redan samma eftermiddag som han släppts höll Göran Lambertz en pressträff utanför sin bostad i Uppsala, där han bland annat berättade att han skulle stämma staten. I sin stämningsansökan skriver han bland annat att han lidit en "avsevärd publicitetsskada" av uppmärksamheten kring misstankarna och häktningen.

I en komplettering till stämningen kritiserar Göran Lambertz utredningen på en rad punkter och anser bland annat att den målsägande kvinnans uppgifter och agerande inte granskats tillräckligt kritiskt. Kammaråklagare Annika Bokefors, som ledde utredningen, har tidigare sagt till UNT att hon anser att ärendet hanterades korrekt:

– Här handlade det om två personer där den ena säger att det skett när hon varit utslagen på grund av sömn och berusning, medan den andre säger att hon var med på det som hände och var aktiv, sade Annika Bokefors till UNT.

Beslutet att lägga ned förundersökningen vilade enligt henne på en sammanvägd bedömning av de uppgifter som kommit fram. Den avgörande frågan var om kvinnan kunnat lämna samtycke till de sexuella handlingarna eller inte.

– Det finns vittnesuppgifter om att hon i tiden innan samlaget var väldigt berusad. Senare kom det fram uppgifter som gjorde att det enligt min bedömning inte gick att med tillräcklig säkerhet bevisa att hon vid tiden för samlaget befann sig i en sådan särskilt utsatt situation, sade Annika Bokefors. 

I sitt svaromål på stämningen påpekar JK, enligt Dagens Juridik, att Lambertz i och för sig varit utsatt för omfattande publicitet men själv begärde att få sitt namn offentliggjort i media.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!