Lalehs högtidsfirande stoppades: ”Ville sprida glädje”

Det som skulle bli ett rofyllt och glädjespridande evenemang i högtiden Nowruz tecken blev istället en negativ historia, när Laleh Maghonaki kördes ut från S:t Per-gallerian i förtid.

"Jag har aldrig under mina 35 år blivit behandlad så illa", menar Laleh Maghonaki. Efter att hon enligt gallerian inte förhållit sig till regelverkat tvingades Laleh lämna gallerian.

"Jag har aldrig under mina 35 år blivit behandlad så illa", menar Laleh Maghonaki. Efter att hon enligt gallerian inte förhållit sig till regelverkat tvingades Laleh lämna gallerian.

Foto: Maja Olofsson

Uppsala2023-03-18 17:00

Tanken var att Laleh Maghonaki skulle ställa ut sitt bord med färgglada blommor och prydnader under åtta dagar på S:t Per-gallerian i centrala Uppsala. Detta för att uppmärksamma den iransk-persiska högtiden Nowruz, något hon kände är särskilt aktuellt i år med tanke på den iranska revolutionen.

– Jag ville skapa en mötesplats där människor från olika kulturer kan mötas och lära sig av varandra, säger Laleh, som jobbar ideellt som mångfaldskonsult.

Men efter bara ett par dagar avbröt gallerian firandet och Laleh Maghonaki skickades ut – trots att de kommit överens om samarbetet.

– Jag blev så himla ledsen. Jag har gjort liknande saker i 35 år och aldrig känt mig så ovälkommen, säger Laleh.

undefined
Laleh Maghonaki är en välkänd profil som förutom hennes mångkulturella engagemang tidigare tävlat i Sveriges mästerkock.

Redan från början upplevde hon en motvilja till utställningen. Bland annat blev det problem när Laleh spelade upp vad som enligt henne själv var ett kortare stycke musik och när hon tände ett stearinljus för att förbättra belysningen.

– Det kändes som om de hittade på nya regler om vad jag inte fick göra allt eftersom. Till slut stod en vakt bredvid och rapporterade allt jag gjorde. De betedde sig som att jag våldgästat dem, säger Laleh.

Men S:t Per-gallerian delar inte Lalehs bild av händelsen.

– Vi tackade ja till samarbetet då vi anser att budskapet om mångkultur och glädje överensstämmer med vår verksamhet, säger Angelica Chander, marknadschef.

Dessutom ska klagomål från andra butiker i gallerian inkommit, som ansåg att Laleh störde deras verksamhet.

– Själva utställningen var väldigt vacker, men ska man ställa ut hos oss måste man följa våra regler. Det är fullt möjligt att exempelvis spela musik, men då måste man stämma av med oss först.

undefined
Laleh Maghonaki är en välkänd profil som förutom hennes mångkulturella engagemang tidigare tävlat i Sveriges mästerkock. Till helgen beger hon sig till Bryssel i Belgium för att protestera mot den iranska regimen.

Men Laleh tycker att gallerian borde förstått vad de tackade ja till – och att hennes firande skulle komma att uppmuntra spontanitet och rörelse.

– De har varit stelbenta i sitt tankesätt, säger hon.

Centrumchefen Snezana Oscarsson håller inte med.

– Nej, det går inte att få det till att vi skulle vara stelbenta. Vi är tvärtom öppna för denna typ av evenemang och vi har gjort liknande saker förut. Men bryr man sig inte om reglerna är man helt enkelt inte välkommen.

Nu har folk från hela Sverige hört av sig till Laleh för att uttrycka sin besvikelse över att utställningen blev inställd.

– Varför ska det vara så krångligt att få dela lite glädje?, undrar hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!