Läkemedelsverket vill satsa på läkemedelsinriktad miljöforskning
Det måste satsas mer på läkemedelsinriktad miljöforskning och större hänsyn till miljön måste tas i den europeiska läkemedelslagstiftningen.
"Det är angeläget att resurser ställs till förfogande för läkemedelsinriktad miljöforskning. Inte minst läkemedels långsiktiga effekter behöver studeras", säger Läkemedelsverkets generaldirektör Gunnar Alvan i ett pressmeddelande.
Kan störa naturenÄven om påvisade skador på miljön av såväl läkemedel som kosmetiska och hygieniska produkter är få står det enligt utredningen klart att sådana produkter kan utgöra en miljöfara. Som exempel nämns att östrogen som kommer ut i vattendragen kan störa könsutvecklingen hos fisk.
För många av ett 30-tal läkemedel som utredarna gått igenom — och för ytterligare flera substanser som de skulle vilja bedöma — konstateras dock att informationen om dem är otillräcklig för att kunna fastställa om de är miljöfarliga eller inte.
"Läkemedelsverket bör därför få i uppdrag och ges resurser för att kontinuerligt göra och uppdatera miljöriskbedömningar", skriver utredarna.
Utöver ökad baskunskap kring hur såväl läkemedel som kosmetiska och hygieniska produkter påverkar miljön föreslår utredningen bland annat att ur miljöhänsyn relevanta data sammanställs i en databas, att avfallshanteringen av läkemedel förbättras och att läkemedelsflödena i samhället fortlöpande följs upp.
Tveksam till miljöklassificeringssystem
I uppdraget från regeringen till utredarna ingick bland annat att utreda möjligheten att införa en särskild miljöklassificeringen av läkemedel i Sverige. Men Läkemedelsverket tycker att nyttan av ett sådant system är tveksam.
— Läkemedel regleras i hög grad av beslut fattade inom EU och därför är ett miljöklassificeringssystem på europeisk nivå att föredra framför nationella eller regionala system, säger Gunnar Alvan.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!